Llegir plegats al L’èxit per entendre i compartir el món

1/03/2019

“El ‘Lècxit’ consisteix en entendre les paraules”. No ho podria resumir millor, l’Ayesha, del grup de petits (6 a 8 anys) del Casal Obert Infantil del Raval. I avui justament se n’ha trobat una de complicada en el llibre sobre els oficis que estava llegint: “entomólogo”. Entre els dibuixos del llibre i l’explicació de la Carme, la voluntària que té asseguda al seu costat cada dimarts a la tarda, ha descobert que els entomòlegs són les persones que es dediquen a investigar els insectes.

L’Ayesha ho té molt clar: “Si no llegeixo, no podré parlar bé. He de llegir i escriure, així aprendré a fer coses”. Té tota la raó: el famós informe PISA va reflectir el 2015 que un de cada tres infants amb un alt rendiment escolar llegeixen entre 1 i 2 hores al dia. Això no vol dir que llegir només serveixi per treure bones notes: també ens fa gaudir i respectar-nos els uns als altres. 

No només s’han d’entendre les paraules complicades. A vegades és en la unió de les més senzilles on cal rumiar i esbrinar el significat d’una història. Com han fet l’Ángel i la Marta, la voluntària que l’acompanya, llegint ‘L’Artur i la Clementina’, un conte sobre dues tortugues creat per l’Adela Turín i la Nella Bosnia que ens ve a explicar com sentir-se lliure i respectat és important en una relació de parella.

Tampoc es tracta només d’estudiar les paraules. Una altra manera de fer treballar el cap és jugar o simplement xerrar explicant-nos com ens ha anat el dia. “Avui l’Ayesha estava una mica cansada, li faltaven una mica de piles”, diu la Carme mentre riu i es mira l’Ayesha, que li torna el somriure: “Hem llegit una bona estona, però després ens hem posat a parlar una mica. M’ha explicat què ha berenat, què ha dinat i com li ha anat el dia a l’escola “.

Una altra bona idea per veure si hem entès bé una història és dibuixar-la. I a l’Ángel això és el que més li agrada del ‘Lècxit’. Fa uns dies va dibuixar la tortuga Clementina amb la closca ben carregada de trastos i amb cara d’esgotament, i li va quedar la mar de bé.

L'Ángel amb el seu dibuix de la tortuga Clementina. Al seu costat, la Marta se'l mira.
L’Ángel amb el seu dibuix de la tortuga Clementina. La Marta se’l mira.

El ‘Lècxit’, en definitiva, és una estona per asseure’ns, relaxar-nos, fer una capbussada en un mar de lletres, expressar-nos i escoltar-nos els uns als altres. I així, llegint plegats, mirem d’entendre i compartir el món.

ReportatgeLlegir plegats al L’èxit per entendre i compartir el món