8 llibres infantils per tractar la perspectiva de gènere

8/02/2023

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, un dia per recordar els drets que les dones han conquerit al llarg dels anys i commemorar la història de lluites i sacrificis per aconseguir-los, així com reivindicar la igualtat de drets i oportunitats per a totes les dones. 

 

La lectura com a recurs d’aprenentatge i educació en clau d’igualtat

Tot i alguns avenços, ens queda encara molt camí per recórrer per aconseguir una igualtat real per a totes les dones. Els nens i nenes, tot i la seva curta edat, són també actors actius per a un canvi social que ens permeti avançar cap a millores de drets i llibertats per a tota la societat. Educar-los en clau de feminisme, perspectiva de gènere i igualtat és essencial per apropar-nos a aquest canvi. Els llibres infantils són un recurs útil i funcional per introduir a nens i nenes la perspectiva de gènere de manera didàctica, resoldre’ls dubtes i desconstruir els rols de gènere. 

   

Llibres per treballar la perspectiva de gènere amb nens i nenes 

Amb motiu d’aquest 8M, fem un recull de 8 llibres infantils, adequats a diferents nivells d’edat, per explicar i treballar la perspectiva i la igualtat de gènere amb els infants.

1. Vet aquí dues vegades Rapunzel

Portada del llibre infantil "Vet aquí dues vegades Rapunzel"

Autoria: Belén Gaudes, Pablo Macías

“Vet aquí dues vegades Rapunzel” explica el conte tradicional alhora que transforma aquells elements que fomenten estereotips dels rols de gènere. Amb el conte, s’aprèn que les noies no necessiten ser salvades per cap príncep blau, sinó que poden ser valentes, creatives i resolutives, i es construeixen nous models i valors. 

El llibre està pensat per a infants de 5 a 8 anys

2. Un conte propi. Històries per escoltar i llegir, heroïnes per descobrir

Portada del llibre infantil "Un conte propi. Històries per escoltar i llegir, heroïnes per descobrir"

Autoria: Pandora Mirabilia, Camila Monasterio, Irene Cuesta

Aquest llibre és un recull de contes sobre cinc dones reals que van liderar diferents lluites pel canvi. Els nens i nenes que el llegeixin aprendran sobre la vida de Harriet Tubman, abolicionista dels Estats Units, Concepción Arenal, pionera del feminisme a Espanya, Gaura Devi, activista ecològica de l’Índia, Alia Muhammad Baqer, bibliotecària de l’Iraq, i el col·lectiu Mujeres Creando de Bolívia. Descobriran que la història està plena de dones extraordinàries que han contribuït a millorar la vida de les persones del seu país, així com les opressions que han hagut de superar. 

El llibre és per a infants de 9 a 12 anys

3. Ni jo princesa, ni tu granota

Portada del llibre infantil "Ni jo princesa, ni tu granota"

Autoria: Anna Agulló Laypanda

En Joan és un nen que es pensa que és una granota amb un cor de príncep, fins que coneix la Lua i descobreix que les nenes i els nens no són tan diferents i s’ho poden passar molt bé junts. La història trenca amb la idea de l’amor romàntic i permet reflexionar sobre els rols de gènere, les expectatives associades a ser nois o noies, i avançar cap a la desconstrucció. 

El llibre està pensat per a infants de 5 a 8 anys.

4. Les noies són capaces de tot

Portada del llibre infantil "Les noies són capaces de tot"

Autoria: Caryl Hart

El conte ensenya que no hi ha coses només de nois i coses només de noies, sinó que trenca amb les barreres de rols de gènere tradicionals, que encara avui donen a entendre que hi ha àmbits reservats pels nens i homes. 

El llibre és per a infants de 0 als 8 anys.

5. Contes de bona nit per a nenes rebels 2

Portada del llibre infantil "Contes de bona nit per a nenes rebals 2"

Autoria: Elena Favilli, Francesca Cavallo

Aquest llibre és un recull de 100 nous contes i històries de dones d’arreu del món. El llibre repassa les vides i històries d’artistes, activistes i figures històriques, com Beyoncé, Madonna, Rigoberta Menchú i Nefertiti. 

El llibre és per a infants de 9 a 12 anys

6. Quan les nenes volen alt

Portada del llibre infantil "Quan les nenes volen alt"

Autoria: Raquel Díaz Reguera

El llibre explica la història de la Martina, que de gran vol ser la millor pilot del món, l’Adriana, que li encanta tocar el violí, i la Virginia, que es passa el dia llegint i escrivint contes. Les nenes s’aniran trobant personatges que exemplifiquen les barreres i estereotips que afecten els nens i nenes, com de quina manera han de vestir, i què poden o no poden fer. 

El llibre està pensat per a infants a partir de 4 anys

7. Les princeses també es tiren pets

Portada del llibre infantil "Les princeses també es tiren pets"

Autoria: Ilan Brenman, Ionit Ziberman

La Laura un dia escolta un rumor a l’escola que la deixa molt confusa: és possible que les princeses dels seus contes preferits també es tirin pets? El conte desmunta amb humor i naturalitat els mites i estereotips d’homes i dones, potencia la igualtat de gènere i l’acceptació de les diferències entre totes les persones, i abraça les imperfeccions. 

El llibre està pensat per nens i nenes de 3 a 8 anys

8. Tinc dues mares

Portada del llibre infantil "Tinc dues mares"

Autoria: Antònia Cardona, Natalia Ferrús

La Júlia té dues mares, va a l’escola i juga al parc com els altres nens i nenes. El llibre té l’objectiu d’oferir una varietat de contes als nens i nenes on sentir-se identificats i conèixer la diversitat de famílies, al mateix temps que ressalta les semblances que hi ha entre aquestes.

El llibre està dirigit a infants d’entre 0 i 8 anys.

Notícia8 llibres infantils per tractar la perspectiva de gènere