Més de 50 empreses solidàries es reuneixen a la trobada anual del Casal dels Infants

19/01/2016

  • La 7a trobada anual de la Xarxa d’Empreses Ciutadanes del Casal dels Infants (XEC) aplega a més de 50 representants d’empreses compromeses a la sala d’actes de l’Hotel Arts.

  • Els empresaris destaquen l’indubtable “valor social i empresarial” de la col·laboració amb una entitat que “és referència de la professionalitat i la feina ben feta” al Tercer Sector.

La sala d’actes de l’Hotel Arts s’ha quedat petita aquest matí per rebre els més de 70 assistents a la Trobada Anual de la Xarxa d’Empreses Ciutadanes (XEC) del Casal dels Infants. L’aplec, que es celebra per setè any consecutiu, ha reunit alts representants d’empreses de tots els sectors amb l’objectiu de posar en comú experiències i motivacions envers la suma d’esforços amb l’entitat ciutadana. “És indubtable el valor social i empresarial que té, per a una empresa, col·laborar estretament amb una organització de la categoria del Casal dels Infants”, ha explicat Jordi Sala, director de recursos humans de l’Hotel Arts i amfitrió de l’acte “fa molts anys que col·laborem amb el Casal dels Infants i la sensació és que cada cop anem a més i millor”. A Salas l’ha seguit Antón Costas, catedràtic de política econòmica de la Universitat de Barcelona, que ha obert el torn de parlaments i ha destacat la importància de que tots els sectors de la societat s’uneixin m per a fer front a un problema tan complex com és la desigualtat social “no podem deixar caure tot a espatlles de l’administració. Hi ha espai i necessitat de que l’estat doni certes garanties de benestar social, però la pobresa és un problema complex que hem d’abordar tots, i les empreses i les organitzacions civils tenim un paper primordial per eradicar-la“.

“Persones per persones”

Enric Canet, director de relacions ciutadanes del Casal i moderador de l’acte, ha donat pas tot seguit a Rosa Balaguer, directora general de l’entitat, que ha fet balanç dels darrers mesos als barris on el Casal té presència “coincidint amb informes publicats darrerament, sabem que la situació als barris està empitjorant”, ha destacat, “en especial a Salt tenim un gran repte per poder mantenir la intervenció social que estem garantint fins ara, sobretot en infància”. En aquest sentit, la directora general de l’associació s’ha dirigit als empresaris assistents per explicar el valor del l’aportació privada “només podem seguir fent la nostra feina si disposem de ‘fons lliures’, que són aquells que podem distribuir en els barris i projectes que considerem que més ho necessiten“, ha continuat, “per això donem tant de valor a la col·laboració del sector privat, i per aquest motiu volem fer una crida al sector empresarial, per sumar-se al nostre repte a Salt”.

Malgrat la importància de la col·laboració econòmica, Rosa Balaguer també ha volgut insistit que les empreses “són indispensables per a la formació de joves en risc d’exclusió social. Fem una ‘formació dual’ entre l’empresa i el Casal que està demostrant ser tot un èxit, tant a nivell formatiu com de posterior inserció al mercat laboral”, ha dit, destacant el valor del compromís de moltes persones que integren les empreses solidàries ” les empreses les conformen persones, i són aquestes les que es comprometen i encomanen el seu entusiasme a altres companys i companyes, fent possible el voluntariat corporatiu al Casal i d’altres fórmules de col·laboració molt imaginatives. Estem orgullosos de ser persones per persones!!però necessitem ser més”.

Un cop acabada la intervenció de la directora del Casal, ha estat el torn de les experiències solidàries d’empreses com Privàlia, Emilliana Design o Lets Bonus. En el cas de Privalia, Marta Rebull ha presentat la iniciativa “Outlet Solidari”, que es va celebrar al Palo Alto de Barcelona i va consistir en un mercat d’articles d'”outlet”que va destinar els seus beneficis als projectes del Casal dels Infants. En la mateixa línia, el CEO de Letsbonus, Juan Luan Luís Rico, ha explicat com es va organitzar el Sopar Solidari que l’empresa va organitzar al Gran Teatre del Liceu “va ser una experiència única on es van implicar tots els empleats del Liceu, del Casal, de Letsbonus…i molts voluntaris i voluntàries”, ha comentat “tot un èxit d’organització en un esdeveniment únic que va omplir de comensals i cuiners de luxe el mític escenari del Liceu”. Per la seva banda, els representants de l’empresa Emilliana Design, han presentat la iniciativa conjunta amb el Palau Robert i l’Agència de Residus de Catalunya. “Llums per a ser vistos”, que va servir d’arrencada a la campanya de Nadal del Casal dels Infants i va implicar a molts infants en el disseny d’envasos de material reutilitzat que van transformar en llums i amb els que van decorar el Palau Robert i les diferents seus del Casal “els nens i nenes estaven molt emocionats de poder donar llums de Nadal a un indret tant emblemàtic com el Palau Robert i a casa seva, el Casal”.

Les empreses de formació que col·laboren amb el Casal han tancat els parlaments. Els empresaris dels grups Andilana, Oído Cocina, Taberna y Cafetín i Mullor S.A, han destacat per sobre de tot la professionalitat dels joves del Casal. “Quan ens proposen que acollim nois i noies en pràctiques no només ho veiem com una oportunitat per a ells sinó també per a l’empresa”, deia Bruno Sempere, representant del Grup Oído Cocina, “tenen una actitud i unes ganes de fer bé les coses que difícilment es troben a altre lloc”. De fet, cadascuna de les empreses ha sortit a escena amb un dels joves que hi treballen, tots ells visiblement emocionats i agraits “Em costa expressar l’agraïment que sento per aquesta oportunitat”, explicava la jove aprenent de cambrera Diana Tapia, “espero que l’esforç per la feina ben feta sigui el meu retorn i gratitud al Casal i a l’empresa”. 

La “XEC”: més de 400 empreses compromeses amb la inclusió social

La Xarxa d’Empreses Ciutadanes del Casal dels Infants suma més de 400 empreses compromeses amb la transformació social als barris més vulnerables. Des de grans finançadors fins a petites empreses que col·laboren cedint espais o donant serveis gratuitament, totes elles s’igualen en el ferm compromís d’aportar el seu granet de sorra a canviar la realitat de molts infants, joves i famílies.

El Casal dels Infants aposta per una relació estreta i de confiança, que inverteix el compromís social de les empreses en oportunitats per als infants i joves que les necessiten. Un model de relació empresa-entitat consolidat, que genera noves oportunitats i accions conjuntes per sumar esforços i buscar el màxim impacte de cada col·laboració.

Per formar part de la XEC, les empreses poden fer-ho de diverses maneres, entre les que el més habitual és finançar directament projectes de l’entitat, participar dels fons solidaris de formació per a infants i joves en risc, organitzar o patrocinar esdeveniments o activitats, fer voluntariat corporatiu, difondre les activitats i iniciatives del Casal i, finalment, éssent una de les empreses que donen oportunitats de formació social i laboral als joves.

NotíciaMés de 50 empreses solidàries es reuneixen a la trobada anual del Casal dels Infants