Més neteja i més pistes públiques: infants, adolescents i famílies diuen prou i reclamen espais segurs i nets al barri del Raval

28/11/2022

 

Infants, joves, famílies del Casal dels Infants del Raval van ajuntar-se amb participants d’altres entitats, la tarda del 24 de novembre a la rambla del Raval, per protestar col·lectivament contra les condicions en les quals es troba el barri i proposar estratègies i activitats conjuntes de millora, amb l’objectiu de recuperar els espais públics i que aquests siguin nets i segurs perquè els veïns i veïnes en puguin gaudir. 

Les condicions en les quals es troben molts espais del Raval sovint són motiu de notícia, però en poques ocasions compten amb la perspectiva de la infància i adolescència que hi viu. L’acte “Diem prou!: 1a Seguda per la recuperació i cura del barri”, celebrat quatre dies després del Dia Universal de la Infància, va ser un exercici de participació i visibilitat dels infants del barri, que van fer sentir la seva veu, acompanyats també de joves, famílies i l’equip de les entitats on participen.

Prop de 300 persones van assistir a la Seguda, entre infants, adolescents, famílies, veïns, veïnes i altres agents del barri. La Seguda va ser organitzada pels infants, adolescents i equips educatius que formen part del Projecte Infància Raval (PIR): AEI Raval, el Casal dels Infants, la Fundació Gavina i la Fundació Pere Tarrés. 

Durant la Seguda, nens, nenes i adolescents, amb l’acompanyament de les seves educadores, van afirmar estar “farts i fartes” de la situació en la qual es troba el barri i van denunciar les condicions insalubres de les places i els carrers, en un manifest que recull la veu dels i les participants i neix d’un procés participatiu i de treball en xarxa per millorar el barri. “Hi ha gent dormint, consumint drogues o alcohol… Estem cansades de trobar-nos caques de gossos i humanes, xeringues, preservatius, cartons, mobles i objectes personals abandonats”, han denunciat la Liza i el Wilbel, del Centre Obert Adolescent (COA) del Casal dels Infants del Raval, llegint el manifest.

Un noi i una noia llegeixen un manifest amb dos micròfons davant.

A part de la brutícia, els infants també es queixaven de la inseguretat que senten pels carrers per on passen cada dia i als parcs on juguen a les tardes. “Volem caminar tranquils i tranquil·les pels carrers, volem jugar sense por a rebre un cop d’un desconegut o de punxar-nos amb alguna xeringa, volem un barri segur i net”, continuava el manifest. 

Per ajudar a transformar el seu barri, els nens i nenes han reclamat accions per millorar el Raval, com ajudar les persones sense sostre, tenir més espais verds, més contenidors de reciclatge i pistes de joc obertes a tothom, i han pensat propostes d’activitats conjuntes per contribuir a canviar les condicions actuals del barri, com plantar arbres o fer una recollida dels plàstics que es troben al carrer i pesar-los.

Un mural amb fotografies i missatges penjat a la rambla del Raval.

A la Seguda també es va exposar un mural col·lectiu fix a la rambla del Raval, on es recollien amb fotografies aquelles coses que no els agradaven del barri, quines els agradaria que canviessin i millores, per documentar i reflectir l’estat d’insalubritat en què es troben molts carrers i places del barri i, així, reivindicar la implicació de tots els serveis necessaris per trobar solucions i millores a aquestes problemàtiques. La Seguda va concloure amb càntics de “recuperem les places!” i “cuidem el Raval!”. 

 

El Consell de Participació d’Infància i Adolescència 

Prèviament a la Seguda, els nens i nenes i educadors i educadores de les entitats del Projecte Infància Raval (PIR) es van reunir en el Consell de Participació d’Infància i Adolescència per debatre, de manera adaptada a les necessitats i capacitats de cada edat, les demandes i propostes que els delegats i delegades havien recollit de la resta de companys i companyes dels seus grups. 

El 3 de novembre, 16 infants i adolescents entre els sis i els setze anys es van ajuntar al Casal de Barri Folch i Torres per compartir què no els agradava del barri, com els agradaria trobar-se el barri i proposar activitats i accions conjuntes per ajudar a canviar cap a millor el barri. Durant el Consell, es va assenyalar la brutícia, la massificació dels turistes, la falta de pistes d’esport públiques, entre d’altres, i les situacions que els generen inseguretat entre els carrers que són casa seva, com són les baralles, el racisme policial, i els espais i carrers mal il·luminats.

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaMés neteja i més pistes públiques: infants, adolescents i famílies diuen prou i reclamen espais segurs i nets al barri del Raval