Fem Família: orientació i suport a les famílies en la criança des del barri de la Mina

3/06/2019

El servei socioeducatiu Fem Família del Consorci del barri de la Mina, que el Casal dels Infants ha començat a gestionar aquest curs, va celebrar el mes d’abril el seu segon aniversari consolidat com un espai de referència en l’orientació i el suport a les famílies amb fills de 0 a 6 anys.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, que forma part de la xarxa de Serveis d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, és potenciar l’autonomia de les famílies i la seva participació en la comunitat, així com oferir-los recursos per a la cura i l’educació dels seus infants que els ajudin a fer front a possibles situacions de vulnerabilitat. “Volem garantir un espai de confiança perquè les famílies comparteixin experiències, dubtes i angoixes que viuen mentre els nens i nenes creixen, així com oferir-los recursos d’utilitat per al dia a dia”, explica la Sara Domínguez, educadora del Fem Família.

Sara Domínguez (educadora): “Volem garantir un espai de confiança a les famílies, així com oferir-los recursos d’utilitat per al dia a dia”

 

La Gladece grunxa l'Ingrid, la seva filla, al Parc del Besòs.
La Gladece grunxa l’Ingrid, la seva filla, al Parc del Besòs.

 

Actualment hi acudeixen 25 famílies i 44 infants, tant del barri de la Mina com veïnat de Sant Adrià de Besòs, Barcelona i Badalona. L’espai està pensat per als pares i mares, però també per a altres referents dels infants que s’hi vulguin involucrar. Una de les participants és la Loli Flores, que hi porta el seu fill petit, en Diego, des que tenia 2 anys: “ El Fem Família m’aporta molta positivitat. Tinc tres fills petits, i això em fa anar estressada. Quan entro a aquest espai, em sento bé. La Sara i el Toni —l’equip educatiu— m’ajuden molt, expresso els meus sentiments, els meus fills ja no estan tan excessivament aferrats a mi…”, explica.

Loli Flores (participant): “El Fem Família m’aporta molta positivitat. Tinc tres fills, i això em fa anar estressada. Quan entro a aquest espai, em sento bé”

 

La Sara i el seu fill Enrique comparteixen una estona de jocs.
La Sara i el seu fill Enrique comparteixen una estona de jocs.

 

L’horari del servei és els dilluns i els divendres de 9.30 h a 13 h, i els dilluns, dimecres i divendres de 17 a 19 h, i el local es troba en la seu del Casal dels Infants al barri de la Mina, al número 2 del carrer Mart. Més enllà de les activitats per compartir vivències del procés de criança, el Fem Família també dedica estones al joc; a les sessions informatives —xerrades i activitats amb persones expertes en àmbits d’interès per a les famílies—; a la salut —participant en l’hort comunitari del barri, en activitats de cuina i en xerrades amb experts—, i a la cultura —aprofitant els recursos de la biblioteca Font de la Mina, visitant museus i participant en la Ràdio la Mina—.

Més enllà d’aquests eixos temàtics, qualsevol participant pot proposar activitats per realitzar a l’equip educatiu. D’altra banda, les famílies amb nadons a càrrec compten també amb un espai de ludoteca al local adaptat a la petita infància. En tot cas, sigui quina sigui la seva necessitat, la seva situació, el seu origen i la seva edat, la prioritat és que tots els participants trobin en el Fem Família un espai de benestar i suport mutu: “Cada família ens expliquem les nostres vides, amb les nostres alegries i les nostres penes. Ens obrim el cor els uns als altres”, conclou la Loli.

https://www.youtube.com/embed/vy7_Phj24jQ

ReportatgeFem Família: orientació i suport a les famílies en la criança des del barri de la Mina