Parlem de Santa Coloma i el seu jovent a partir del documental “Perifèria”

27/01/2021

De què parla el documental “Perifèria”?

Imane Herraki- Així resumit, tracta de com la gent de Santa Coloma de Gramenet va fer d’un suburbi un lloc més habitable.

Jamie Dávila- Van fer un Pla Popular, que va ser una manera que el poble s’unís i construís la ciutat, i a partir d’aquí van anar creant hospitals, col·legis… I també parla una mica del present de Santa Coloma, de com ha canviat tot després de tants anys.

Per què hi sortiu i quin paper hi teniu?

Jamie – Nosaltres som la imatge del present de Santa Coloma des d’un punt de vista de la població d’origen migrant. Ens van preguntar sobre la nostra vida, els nostres hobbies, què fèiem al Casal, quina era la nostra activitat al poble… Ens van veure molt presents a la ciutat, per dir-ho d’alguna manera.

Imane – Fem activitats pel poble, per la gent que ve al Casal, per als nostres amics… som molt actius i actives.

Coneixíeu la història de les lluites veïnals de Santa Coloma?

Imane – Jo no en tenia ni idea. Vaig conèixer tot això a través de les persones que vaig conèixer durant la producció del documental, com en Dídac (activista de Salvem la Ciutat Vella que també surt al film), vam anar a moltes reunions, vam parlar amb els fills d’en Jordi Valls (l’arquitecte que va impulsar el Pla Popular i que anys més tard va ser assassinat en l’atemptat d’ETA de l’Hipercor)…

Jamie – Jo tampoc les coneixia. Pensava que era una ciutat normal, que s’havia format com totes les ciutats, però vam aprendre moltíssim. Santa Coloma es va crear del no res, això era tot muntanya i la gent va començar a viure-hi com podia.

El documental us ha servit per pensar com s’hauria de transformar Santa Coloma avui?

Jamie – Sí, sobretot la iniciativa de pensar que ells (els veïns i veïnes involucrats en el Pla Popular) van fer això fa molt temps i nosaltres, ara que tenim aquesta oportunitat i que som joves, que Santa Coloma és un lloc habitable, podem fer moltes coses a nivell social, com ara venir al Casal. Sempre adonant-nos de les coses que fallen o falten i que podem canviar nosaltres. Han passat els anys i, tot i que segueixen fent coses i sempre han estat molt actives, ara és el nostre moment de seguir amb el llegat.

Imane – Jo crec que el que s’hauria de millorar és que la gent formés una pinya, que tingués interès en transmetre els missatges, dir els problemes que tenen.

Jamie- Sobretot això, que sapiguem el que passa a tots els barris, no només al barri Centre, sinó que si hi ha un desnonament aquí al Motocross ens assabentem tothom. Que sigui Santa Coloma en general, i no només una part de Santa Coloma. I deixem aquesta estigmatització de dir “aquest barri és una mica més xungo, no hi anem tant, aquí passen més coses, aquest institut és així…”

Imane – Demostrar que això no és així.

Jamie – Sí, i que tots som joves o persones. I potser aquí hi ha més població migrant, parlen més idiomes i hi ha una multicultariltat increïble, però això és el que és bo, no?

Imane – El documental és una bona iniciativa perquè la gent s’assabenti del que passa.

Qui són? La Jamie estudia un grau mitjà d’auxiliar d’infermeria, i en un futur encara no ha decidit si voldrà ser infermera o educadora social. L’Imane no té clar què vol fer des que va acabar el batxillerat. Últimament ha treballat fent feines temporals, però des que va passar la Covid-19 no ha tornat a tenir feina i explica que és complicat trobar-ne. Sobre les activitats comunitàries que han fet al Casal, la Jamie (que també hi ha fet de voluntària) parla de com ajuden a ensenyar la multiculturalitat de Santa Coloma, per exemple quan les famílies han posat parades amb menjars de diferents indrets a l’espai públic, o a través dels grafits que han pintat amb el Casal Jove amb missatges que transmeten que els i les joves pensen en un futur millor per Santa Coloma. L’Imane també ha gaudit del Casal com un espai de lleure compartit, i posa com a exemples les comparses de Carnaval, els festivals de ball als carrers de la ciutat o el túnel del terror que cada any s’organitza per la castanyada.

Sobre el documental “Perifèria”: Direcció: Xavier Esteban y Odei A.Etxearte; realització: Èrika Sánchez; fuió: Xavier Esteban, Odei A.-Etxearte, Xavier Valls, Èrika Sánchez. Producció: Antivaho Cinematográfico en coproducció amb TV3 , Erica de la Estrella Sánchez Marcos, amb el suport d’ICAA, ICUB, Pla Estratègic Metropolità, AMB i l’ Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Cartell del documental "Perifèria"

Què pots fer tu perquè seguim acompanyant infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat a Santa Coloma de Gramenet? 

Fes voluntariat. Informa-te’n i apunta’t a una sessió informativa aquí.

Fes un donatiu aquí.

EntrevistaParlem de Santa Coloma i el seu jovent a partir del documental “Perifèria”