L’art d’aprendre un ofici al MNAC

29/05/2024

Als peus dels grans finestrals, la ciutat, amb el formigueig de trànsit de la plaça d’Espanya que no s’atura. A l’interior de l’Antic Saló del Tron del Palau Nacional, també en moviment constant, onze joves vesteixen i paren les taules de l’Òleum, el restaurant del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Som a mig matí i estan enllestint el menjador per al servei del dinar. Ho fan com a alumnes del Punt Formatiu Incorpora d’Auxiliar de Cambrer que imparteix el Casal dels Infants en col·laboració amb Singularis Catering. Rere cada gest per col·locar estovalles, tovallons, coberts, gots i copes hi ha les seves històries de vida, l’esforç per aprendre un ofici, els seus somnis i l’equip en què s’han convertit.

Competències transversals

«Volia tenir experiència i m’espantava el món laboral», explica la Judith. «M’ha semblat molt interessant que la primera setmana de la formació la dediquéssim a conèixer-nos. A saber com estàvem, com ens sentíem i com havíem crescut». Hi ha tingut molt a veure l’Alessia, l’educadora del Casal dels Infants al capdavant del PFI, que també parla d’aquesta gestió emocional i del treball de les competències transversals com una de les claus de la formació: «L’acompanyament que els garantim en col·laboració amb Singularis Catering fa que guanyin la confiança en ells mateixos que sovint els manca. L’hostaleria és un mon hostil on és fàcil trencar-se, però aquí aprenem a gestionar moltes situacions i posem en valor el que cadascú pot aportar a la feina».

 

A en Dani aquesta experiència li està canviant la manera de veure el món laboral. Venia de treballar durant mesos al seu poble a Conca, fent feines al camp, no tenia molt clar com enfocar el seu futur i se sentia molt sol. «Aquí m’he apropat més al sentiment de voler fer les coses bé, d’aixecar-me cada matí i ser una millor persona. L’Alessia ha estat un suport molt important durant aquest aprenentatge, però sé que ara puc ser independent i demostrar el que valc». La propera oportunitat la tindrà fent les pràctiques de la formació, que s’ofereixen en diverses empreses del sector de l’hostaleria.

 

El PFI d'Auxiliar de Cambrer del Casal dels Infants garanteix als joves participants l'oportunitat d'aprendre un ofici.

El grup del Punt de Formació Incorpora d’Auxiliar de Cambrer del Casal dels Infants

Pràctiques professionals

«Les pràctiques? Que em surtin encara millor!», diu la Maria, positiva. D’aquestes setmanes s’endú una bona motxilla d’aprenentatges: «Diria que he après a treballar en equip i a adaptar-me als canvis. També a muntar i desfer taules, a portar plats sense que em caiguin…». La Judith, que ara plega tovallons, sent que ja té una base de formació, però pensa a anar més enllà i sumar experiència: «Ara em sento segura. Les pràctiques seran un altre repte».

Abans d’enllestir la mise en place, després de netejar i col·locar les últimes copes, en Dani no es vol acomiadar sense enviar un missatge a altres nois i noies que puguin estar en la situació en què ell es trobava fa només uns mesos: «Recomano molt apropar-se al Casal dels Infants. Quan ets jove, sovint no saps el que vols, i jo en arribar aquí vaig descobrir-ho. Va ser una sorpresa, ho recomano a tothom».

 

Amb el suport de:

 

El programa Incorpora de la Fundació 'La Caixa' ofereix formació laboral a joves en risc d'exclusió social.

 

 

Singularis Catering té una trajectòria d'excelència en la gestió de la restauració en espais emblemàtics.

 

 

Ajuda’ns a garantir la continuïtat formativa i oportunitats d’inserció sociolaboral a joves en risc d’exclusió social.

 

Fes un donatiu

Fes voluntariat

NotíciaL’art d’aprendre un ofici al MNAC