Joves de Santa Coloma reclamen obrir la pista esportiva del barri

26/06/2023

 

Amb l’esclat de la pandèmia l’any 2020 i les restriccions que la van seguir, molts espais de lleure i trobada van quedar tancats per reduir l’apropament i el contacte entre persones i, per tant, els contagis. Avui, tres anys més tard del primer confinament, alguns d’aquests espais continuen tancats en nom d’una pandèmia que ja s’ha oblidat. 

És el cas de la pista esportiva de Santa Coloma de Gramenet, situada al Parc dels Pins, al costat del Casal dels Infants de Santa Coloma. Es va tancar per la pandèmia, i encara no l’han reobert. “Amb la clausura de la pista, es van adonar que moltes situacions que es donaven, com botellots o que la gent utilitzés la pista com un pipicà, es van reduir considerablement, i van decidir mantenir-la tancada”, explica en Sohaib Bakkali, de 20 anys i participant del Casal Jove.

 

Pista esportiva de Santa Coloma de Gramenet buida i tancada.

 

Davant d’aquesta situació, en Sohaib ha liderat la iniciativa per presentar una instància a l’Ajuntament de la ciutat per demanar-ne l’obertura. “És més cap al veïnat que per nosaltres”, aclareix en Sohaib. El Casal dels Infants de Santa Coloma disposa d’una clau per fer-la servir, però l’ús és exclusiu dels i les participants quan estan al Casal. “A vegades hi ha infants i joves que ens veuen entrar i volen entrar també, però no poden perquè seria responsabilitat del Casal. Si miréssim per nosaltres, es quedaria com està, però no és moralment correcte. No és una pista del Casal, és una pista del barri”, continua. 

Sohaib Bakkali, participant del Casal Jove: “Si miréssim per nosaltres, es quedaria com està, però no és moralment correcte. No és una pista del Casal, és una pista del barri”

 

Exercir els seus drets com a ciutadans i ciutadanes

La iniciativa va començar quan l’antic educador del Casal Jove de Santa Coloma, en Miquel Hernando, va a犀利士
nimar els nois i noies per fer alguna cosa respecte al tancament de la pista. Aquests es van mobilitzar i van reunir-se amb associacions, casals i Associacions de Famílies (AFAs) del barri, com l’AFA Gaudí, la Fundació Germina, l’Associació de Veïns del Raval i el Far Servei Social Protestant, per posar demandes i propostes en comú i sumar forces. Els i les joves han acabat portant el lideratge de la iniciativa, tot comptant amb el suport d’aquestes entitats, i amb l’ajuda de l’educadora actual, la Roser Rodríguez, han escrit i presentat una
instància amb quatre demandes

La primera i principal és que tornin a obrir a la comunitat la pista esportiva. En segon lloc, demanen un nou accés a la pista, que estigui més a prop de la zona amb bancs on moltes famílies seuen mentre els nens i nenes juguen a la plaça -perquè la pista està tancada- i evitar que hagin de fer una volta més gran per arribar-hi. També demanen la figura d’un dinamitzador de la pista, que s’encarregui d’obrir-la i tancar-la i del seu manteniment. Per últim, també fan una petició perquè un dels focus de la pista, més propera als habitatges, s’apagui a la nit, ja que molesta als veïns i veïnes els quals el seu balcó dona a la pista. 

 

Noi es mira el candau que tanca la pista esportiva de Santa Coloma de Gramenet.

 

“No és coherent que estigui tancada. El parc té un espai per fer exercici, un parc per als nens i nenes, unes pistes de bàsquet i una pista, que si estigués oberta estaria tot complet, però, no la volen obrir. Per tant, no podem jugar a futbol a cap lloc a prop del veïnat”, es queixa en Sohaib.

 

Un torneig de futbol per reivindicar l’obertura de la pista

Després de la indecisió del mateix Ajuntament sobre qui s’encarrega de la pista, si la regidoria de Via Pública o d’Esports, en Sohaib va presentar-se a l’Ajuntament -havent demanat cita prèviament- per entregar la instància a Via Pública. Tres setmanes després, encara no ha rebut resposta

Si no la reben aviat, els i les joves ja tenen pensada una acció per reivindicar que converteixin la pista en pública per a tothom: un torneig de futbol obert a tots els i les joves de la ciutat, que tindrà lloc davant de la plaça de l’Ajuntament. “Si no ens deixen jugar a la pista, jugarem davant de l’Ajuntament”, adverteix en Sohaib. 

“Si no ens deixen jugar a la pista, jugarem davant de l’Ajuntament”

Amb l’arribada de l’estiu, els i les joves no volen que tot aquest temps sense la pista s’allargui més. “Els nens i nenes tindran temps lliure i no estaran asseguts a un banc, nosaltres volem que facin exercici i que es moguin, però si la pista on ho han de fer està tancada, no ho poden fer”, denuncia. 

NotíciaJoves de Santa Coloma reclamen obrir la pista esportiva del barri