Pla Estratègic Casal 2023: reflexions i nous reptes per revertir l’exclusió social

5/06/2019

Al Casal dels Infants el mes de maig ha estat el punt de partida del Pla Estratègic Casal 2023, un procés participatiu a través del qual volem reflexionar sobre els nostres reptes i estratègies a quatre anys vista, coincidint amb el fet que el 2023 l’associació celebrarà el seu 40è aniversari. L’objectiu últim és millorar la nostra acció social per seguir revertint el risc d’exclusió social entre infants, joves i famílies. 

Per engegar aquest intercanvi d’idees, en el darrer mes hem compartit tres xerrades inspiracionals amb professionals referents en diversos sectors, amb l’objectiu de copsar la seva mirada sobre els processos de canvi i els reptes socials que se’ns presenten.

La primera trobada va ser amb Judith Carrera, politòloga, gestora i promotora de la cultura catalana, des del 2018 directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). En la 犀利士
seva intervenció, ‘Diàleg entre la desigualtat social i la desigualtat cultural’, va projectar els principals reptes socials als quals hem de fer front i va apostar pel poder de la cultura i de les ciutats com a instruments de transformació social. 

El segon debat va ser amb Xavier Ferràs, economista, enginyer en telecomunicacions i professor de Direcció d’Operacions, Innovació i Data Sciences a ESADE des de 2002. ‘Com la tecnologia transforma el món’ va ser el títol de la seva xerrada, que va abordar el fenomen de les tecnologies emergents i l’avença cap a una societat molt tecnificada, amb els debats que planteja la seva gestió.

La darrera xerrada, ‘El protagonisme de la ciutadania en les polítiques socials’, va ser a càrrec de Sònia Fuertes, educadora social, llicenciada en Filosofia i actual presidenta de la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS). Va servir per recordar i reivindicar que l’acció social no pot anar deslligada de la seva càrrega política, fent front a les causes de la desigualtat en lloc de centrar-se en els seus efectes.

Amb l’estímul de tots aquests elements d’anàlisi, el següent pas ha estat engegar grups de treball oberts a l’equip del Casal —treballadors i treballadores i persones voluntàries— per debatre i fer propostes entorn a diversos eixos de l’acció social de l’entitat, com ara el paper del voluntariat, el model d’intervenció, model organitzatiu, desenvolupament que ha de tenir l’associació en els propers anys i l’estratègia d’incidència política i social.

El 6 de juny se’n trauran les primeres conclusions, i el procés del Pla Estratègic continuarà desenvolupant-se fins que se’n presentin els resultats durant la propera Trobada Anual del Casal dels Infants, que se celebrarà el gener del 2020. 

NotíciaPla Estratègic Casal 2023: reflexions i nous reptes per revertir l’exclusió social