Plantem cara a les violències masclistes

23/11/2018

Al Casal dels Infants tenim el convenciment que cap model d’intervenció socioeducativa que defensi els drets humans i la igualtat d’oportunitats pot deixar de banda la igualtat de gènere i la lluita contra la violència masclista. Els nostres serveis treballen aquesta perspectiva en el seu dia a dia, i quan arriba el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, és moment d’alçar especialment la veu.  

A Salt, les participants del projecte maternoinfantil Vincles han realitzat un vídeo en què visibilitzen diferents violències masclistes, una iniciativa impulsada per la Taula d’Entitats de Dones del municipi, on participem diverses entitats del territori, l’Àrea d’Integració i Convivència de l’Ajuntament de Salt i el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) Gironès-Salt —tècnics d’ambdós serveis públics s’encarreguen de convocar i dinamitzar la Taula—. L’han presentat aquest divendres en una marxa en què tots els participants vestien de negre per recordar les 44 dones assassinades pel masclisme aquest any a Espanya i dir prou a aquesta xacra social.

El vídeo reflecteix diferents situacions de violència masclista, indica els senyals que ens permeten reconeixer-les i ens alerta de com el nostre cos pot manifestar aquestes agressions. A més,  indica on cal adreçar-se si es pateix o es coneix algun cas de violència masclista.

Ha estat realitzat a partir dels dibuixos i les bafarades creades per dones del servei maternoinfantil Vincles del Casal dels Infants i una de les voluntàries del projecte, la Jadiya Sidibeh. Nois i noies del Casal Obert Adolescent s’han encarregat de la locució, concretament l’ Aysetu Sanneh, en Cherif Jallow, la Fatoumata Montserrat Samoura, en Madou Tangara i la Lowretta Sarpong.

La marxa d’aquest divendres ha començat amb una concentració davant la Factoria Cultural Coma Cros, on s’ha llegit un manifest, i des d’aquest punt s’ha caminat fins al Pavelló d’Esports. En aquesta última aturada s’ha realitzat una intervenció artística en memòria de les 44 dones que aquest any han estat assassinades a Espanya degut a agressions masclistes. Concretament s’han enganxat siluetes de dones de cartolina en els arbres del passeig dels Països Catalans.

 

Moment de la intervenció artística en memòria de les 44 dones assasinades per agressions masclistes el 2018
Moment de la intervenció artística en memòria de les 44 dones assassinades el 2018 per agressions masclistes

Reivindicació i autodefensa

També en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, nois i noies del Casal Obert Adolescent del barri del Raval de Barcelona han participat en diferents activitats organitzades a l’Espai Jove Casa Sagnier.

El 13 de novembre van prendre part en un taller d’estampació de samarretes feministes i en una exposició d’art feminista, mentre que el 22 de novembre van participar en un taller d’autodefensa femenina.

 

Participants del Casal Obert Adolescent (COA) del Raval durant el taller d'autodefensa femenina
Participants del Casal Obert Adolescent (COA) del Raval durant el taller d’autodefensa femenina

 

https://www.youtube.com/embed/xB6-RAYfRxY

ReportatgePlantem cara a les violències masclistes