Pretty tired faces mostra al CCCB les històries de vida de dones del Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet

10/12/2019

La mostra Pretty, tired faces, un conjunt d’11 retrats brodats per dones que participen en el Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet, es va exposar al Centre Cultura de Contemporània de Barcelona (CCCB) entre el 25 de novembre i el 2 de desembre.  Amb aquestes obres, les creadores van voler donar a conèixer les seves històries de vida i experiències en el grup de dones El hilo del Casal, que forma part del Casal Familiar.

La inauguració oficial de la mostra va tenir lloc el dijous 28 de novembre, amb la presència de les seves creadores; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón; la directora del CCCB, Judit Carrera; la directora del Casal dels Infants, Rosa Balaguer; i una cinquantena de dones mobilitzades des de Santa Coloma de Gramenet.

Imatge de la inauguració de la mostra Pretty, tired faces

 

Això és el que van voler expressar algunes de les integrants d’El hilo del Casal en la inauguració, acompanyades de les seves educadores, Maria Viñolo, Bea Hernán i Marta Román.

Mina Akkaoui: “És un missatge que podem fer coses, perquè molta gent creu que com a dones que tenim cura de la llar no podem fer res. Sí que podem, només necessitem algú que ens doni la mà”.

Naseem Kousar: “Podeu veure que la meva cara està molt contenta perquè els dijous venim a cosir i a brodar al Casal. Moltíssimes gràcies per facilitar-nos cosir i parlar”.

Asma Malik: “Porto gairebé 9 anys aquí. Abans de venir al Casal estava avorrida a casa. Al Casal estic contenta, puc aprendre castellà i també català, a poc a poc. M’ajuden amb els deures de la meva filla i els dijous fem classe de costura”.

Tanzina Akhtar: “Al Casal, tot allò que no entenem ho acabem entenent amb la Beatriz i la Maria, que són com les nostres amigues. Volem conèixer més persones a través del Casal per aprendre molt. M’agradaria que el Casal anés més enllà”.

Baljinder: “Sóc la Baljinder i sóc de l’Índia. Els dijous aprenc amb cadascuna de vosaltres. Venen moltes amigues, i això em fa molt feliç. El meu nom es veu brillant —al retrat– perquè vull que el vegi tothom. Gràcies per posar la meva cara en un museu”.

Cartell explicatiu de Pretty, tired faces i públic contemplant les obres

 

Honor, orgull i subversió

L’alcaldessa colomenca, Núria Parlón, va mostrar-se molt satisfeta per comptar amb una mostra de veïnes de la ciutat en un espai com el CCCB: “Ens sentim súper orgulloses que dones de la nostra ciutat avui estiguin exposant aquí aquesta magnífica visió del rostre i la força de les dones”. En la mateixa línia es va expressar la directora del CCCB, Judit Carrera: “És un honor i un gran plaer que hàgiu acceptat exposar al nostre centre. Us volia insistir que aquesta és casa vostra i sempre hi podreu tornar. Vull agrair i reconèixer també la feina que fa el Casal dels Infants”.  

Maria Viñolo, una de les educadores que acompanya les dones d’El hilo del Casal, va reivindicar que cosir i cuinar “també poden ser activitats subversives” i va reclamar més reconeixement per a aquests llenguatges en el món de l’art i, concretament, en l’art feminista: “Que no s’hi incloguin només dones blanques, sinó també artistes i dones que tenen moltes coses a dir-nos amb diferents orígens i discursos. Elles poden expressar temes amagats i relacionats amb la violència institucional, com per exemple els efectes de la llei d’Estrangeria. Sentim que el CCCB ens ha acollit i ens ha fet d’altaveu”.

 

Creadores de Pretty, tired facesAfia Begum, Amandeep Kaur, Armarjit Kaur, Asma Malik, Baljinder, Farjana Hossain, Gurwinder Kaur, Hiba Mazouzi, Mandeep Kaur, Maria Viñolo, Mina Akkaoui, Nassem Kousar, Pawanjeet Kaur, Shahanaz Begum i Tanzina Akhtar

Direcció del procés creatiu: Maria Viñolo Berenguel

Equip educatiu: Beatriz Hernan, Maria Viñolo i Marta Román

 

NotíciaPretty tired faces mostra al CCCB les històries de vida de dones del Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet