El Programa Incorpora al Marroc promou la inserció sociolaboral de 1.500 persones el 2017

22/12/2017

El Programa Incorpora al Marroc, impulsat per l’Obra Social “la Caixa” i coordinat pel Casal dels Infants, ha aconseguit promoure la inserció sociolaboral de 1.500 persones durant el 2017, a través de l’acompanyament d’una xarxa de 12 associacions. D’aquestes persones, 531 han trobat feina, gràcies al compromís de 270 empreses col·laboradores.

Aquests són els resultats que es van compartir en la trobada de les entitats del programa que es va celebrar el passat 11 de desembre a Tànger, amb l’objectiu d’analitzar les dades i de reflexionar, a través de tallers, sobre propostes per seguir garantint oportunitats per tirar endavant a les persones acompanyades.

“El punt fort de tot plegat és precisament el treball en xarxa que estem fent amb les 12 entitats participants. Té un impacte potent en col·lectius en situació de vulnerabilitat i, en alguns casos, també molt estigmatitzats”, va explicar Claire Trichot, directora del Casal dels Infants al Marroc.

Alguns exemples d’aquests col·lectius són joves, dones que han viscut la violència masclista, exinterns de centres penitenciaris i persones amb diversitat funcional. Un dels casos destacables és el de l’entitat Hasnouna de Tànger, que des del 2006 fa costat a persones toxicòmanes perquè superin la seva addicció i s’insereixin socialment. Es tracta també de la primera entitat que treballa per la inserció laboral d’extoxicòmans en la regió de l’Orient Mitjà, el nord de l’Àfrica i els països subsaharians francòfons.

 

Referent

L’endemà de la trobada, el 12 de desembre, les entitats van rebre la visita del gestor de projectes internacionals del Programa Incorpora de l’Obra Social “la Caixa”, Sergi Burrull, que va poder visitar les sis ubicades a Tànger.

Burrull va destacar l’èxit de la xarxa en la seva feina d’inserció laboral, en un context de “manca d’iniciativa de l’Estat marroquí a l’hora d’oferir estímuls a la contractació per a les empreses”.

El Programa Incorpora es va posar en marxa al Marroc l’any 2009, i en aquests anys ha esdevingut un referent d’èxit a replicar en altres països.  De fet, està previst impulsar el programa properament a Tunísia. Durant el mes de gener, representants d’entitats socials tunisianes visitaran Tànger per conèixer la xarxa del Marroc  i aprendre’n pràctiques d’èxit.

Molts dels col·laboradors del Programa Incorpora al Marroc són petites i mitjanes empreses molt arrelades al territori. De cara al 2019, l’objectiu és que puguin seguir desenvolupant la seva aportació, fent-la extensiva a patrocinis i iniciatives de formació, així com aconseguir el suport d’empreses multinacionals compromeses amb els objectius de la xarxa.

NotíciaEl Programa Incorpora al Marroc promou la inserció sociolaboral de 1.500 persones el 2017