Programació i muntatge de robots en el nou taller de l’Espai Tecnològic Comunitari del Raval

21/10/2021

L’Espai Tecnològic Comunitari del Raval acull durant el mes d’octubre un nou taller, basat en el muntatge i la programació d’un robot, més concretament, de cotxes teledirigits. En aquesta primera edició, hi participa un grup de 12 nens i nenes del servei, d’entre 6 i 12 anys, i l’objectiu és que adquireixin coneixements sobre conceptes de computació bàsica.

 

Durant el taller els nens i nenes aprenen a fer servir Arduino, una plataforma de creació electrònica de codi obert que permet crear i modificar plaques de circuit a partir d’una mateixa base i donar-les l’ús que vulguin. Amb aquestes plaques es poden crear diferents tipus de microordinadors. 

El projecte és fruit de la col·laboració amb MiniMakers, un projecte que pretén facilitar l’aprenentatge de la robòtica i la fabricació a la comunitat, amb la creació de jocs de construcció de cartró. Dos membres de MiniMakers guien les classes del taller, el qual s’estructura amb 4 sessions d’una hora i mitja. Les quatre fases del taller són: el disseny del robot, la construcció, la programació del codi que permet donar les ordres de moviment al cotxe i, per últim, una carrera dels cotxes.

El taller d’Arduino és una aposta molt alineada amb els objectius de l’Espai Tecnològic Comunitari: oferir accés a la tecnologia, facilitar la connectivitat a internet i promoure l’alfabetització digital entre la població en risc d’exclusió social per disminuir les situacions de vulnerabilitat.

Treball en equip 

El grup treballa per parelles en la construcció d’un cotxe, per incentivar el valor del treball en equip. Aquest taller també vol potenciar la perseverança, la importància de provar, equivocar-se i intentar trobar una solució, ensenyar a organitzar-se i oferir una experiència vivencial de coneixements tècnics i teòrics. “Volem que amb la dinàmica d’assaig-error els nens i nenes acabin entenent perquè algunes coses fallen i acabin trobant la solució al problema”, explica en Marc Pascual, pedagog i educador de l’Espai Tecnològic Comunitari del Raval.

Marc Pascual, educador de l’Espai Tecnològic Comunitari del Raval:Volem que amb la dinàmica d’assaig-error els nens i nenes acabin entenent perquè algunes coses fallen i acabin trobant la solució al problema”

Competències per a les feines del futur 

Un dels altres objectius d’aquest taller és preparar aquests nens i nenes pel seu futur laboral, en el qual el treball humà pot perdre pes, substituït per màquines i robots. “El futur va cap a la programació”, assenyala en Marc. “Aquest taller respon a la necessitat que aquests nens i nenes puguin treballar o tinguin més opcions a l’hora de buscar feina quan siguin més grans”, continua. 

Havent acabat aquesta edició, l’Espai Tecnològic Comunitari del Raval, juntament amb MiniMakers, planegen celebrar noves edicions de la proposta amb altres grups: al novembre, amb un grup de noies de 2n, 3r i 4t d’ESO, i al desembre amb un grup de mares. 

Ajuda’ns a continuar reduint el risc d’exclusió social de infants, joves i families en situació de vulnerabilitat. 

ReportatgeProgramació i muntatge de robots en el nou taller de l’Espai Tecnològic Comunitari del Raval