Reforç escolar, de la llengua catalana i setmanes temàtiques a CatEstiu

26/07/2022

Durant aquestes vacances, una seixantena d’infants del Casal dels Infants al barri del Raval, d’entre 6 i 12 anys, participen en el CatEstiu, un servei que els ofereix reforç escolar amb el català com a eix transversal, així com activitats de lleure, esportives i artístiques. La meitat de nens i nenes ja eren participants del Casal dels Infants durant el curs, i l’altra s’ha incorporat derivada per les mateixes escoles amb les quals l’equip educatiu treballa en xarxa durant el curs. 

Dos cops a la setmana, els nens i nenes participen durant la primera part del matí en unes gimcanes acadèmiques on repassen competències lingüístiques en català i matemàtiques de forma lúdica, superant petites proves adaptades a cada nivell. També es reserven estones de deures, on els infants porten la feina que els han manat des de l’escola i la resolen amb el suport de l’equip educatiu. 

Nena fa els deures de català.

El foment de l’ús del català és transversal en el projecte: és la llengua que utilitzen durant el dia, en les gimcanes acadèmiques, les activitats de lleure, les estones de deures i, sobretot, en les assemblees, amb les quals comencen i acaben el dia fent rotllana per parlar, expressar-se i avaluar la jornada.  

Durant el mes de juliol, les activitats s’han repartit en setmanes temàtiques per treballar temes d’interès per al desenvolupament dels infants. La primera setmana van aprendre sobre feminisme, diversitat de gènere, la comunitat LGTBIQ+ i la diversitat familiar. L’Associació Encara en Acció, moviment afectiu, sexual i de gènere va venir al Casal per dur a terme un taller de contacontes amb el grup de Petits (6 a 8 anys), i un taller d’estampació de samarretes per treballar l’assetjament escolar per identitat i expressió de gènere i orientació sexual, amb Mitjans (8 a 10 anys) i Grans (10 a 12 anys). 

Nen de peu canta a un micro amb els auriculars posats, mentre un home amb un ordinador grava la veu.

La segona setmana va estar centrada en la interculturalitat i la identitat cultural. Els nens i nenes del grup de Grans van participar en un taller de rap, on van escriure i gravar una cançó, mentre Petits i Mitjans van ajudar a gravar el videoclip. La tercera setmana va girar entorn a les emocions, el foment de l’autoestima i l’empatia, i a aprendre a reconèixer les pròpies emocions i les dels altres. La quarta i última setmana del CatEstiu s’ha enfocat en el medi ambient, fomentant l’ús responsable dels recursos, la consciència de cura del medi ambient i la reflexió sobre com podem contribuir conjuntament a cuidar el planeta. 

En aquesta última setmana, els Petits han anat d’excursió a una granja, on han après sobre els animals, les seves característiques, què mengen i com es reprodueixen, i sobre la vida a la masia i a la granja, gràcies a la col·laboració amb Fundació Banc Sabadell i Quadpack. Amb Mitjans i Grans han fet un taller de grafits amb la xarxa de creatius Aviva, on han creat juntament amb un artista un disseny destinat a conscienciar sobre l’emergència climàtica. El podeu trobar al carrer Tàpies amb l’Avinguda Paral·lel.

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

 

NotíciaReforç escolar, de la llengua catalana i setmanes temàtiques a CatEstiu