Regals solidaris i alternatius per un Nadal no consumista

9/12/2020

S’acosta Nadal, una època de l’any lligada al compartir, celebrar, estar amb la família (aquest any en grups més reduïts), menjar, cantar… però també és una època d’assetjament publicitari constant, de compres compulsives, d’excessos, estrès i acumulació de regals innecessaris

Compartir no té perquè anar associat al consumir, els regals són una manera de cuidar i comunicar als altres el nostre apreci, i això ho pots fer de moltes i diverses maneres, proposan-te ser original, fent regals solidaris i no fomentant el consumisme

En aquest article et donem algunes idees de regals alternatius i regals solidaris per aquest Nadal, per no acabar comprant la bufanda de sempre per perquè és el que toca, i de pas, transmetre els valors de la responsabilitat, del no consumisme i la solidaritat als més petits de la casa. 

 

No tot s’ha de comprar

Dedicar el teu temps a crear alguna cosa per a algú que t’importa costa molt poc i té molt de valor. Connecta amb la teva creativitat i posa’t mans a la feina, segur que triomfaràs amb el teu regal original

  • Fes un dibuix, pinta un quadre, embruta’t les mans de pintura i fes la teva obra d’art particular!
  • Escriu un relat inventat, un conte de Nadal o un text recordant algun moment bonic amb l’altra persona, una anècdota…
  • Fes un recull de cançons escollides per l’altra persona i grava-li un cd (no està passat de moda, no,  les cançons ens transporten i ens alegren l’ànima!) 
  • Fes una selecció de fotos i elabora un àlbum ben xulo, el pots decorar, posar comentaris divertits… ara que fem mil fotos al dia però no les mirem mai, fa il·lusió tenir-les totes juntes en format no digital. 

 

Fet a casa i per llepar se’n els dits

Passar un temps a la cuina durant les vacances no és només un fantàstic passatemps, amb les teves creacions pots fer regals deliciosos i no consumistes que de segur gaudiran les persones que els rebin! 

Regalar un dolç fet a casa sempre és una bona opció per arrencar un somriure als nostres amics i familiars, aquí tens la recepta d’unes galetes de mantega molt fàcils de fer i boníssimes! 

Les pots decorar amb motius nadalencs i posar-les en una caixa ben bonica, un regal de Nadal original que mai falla! 

 

Regals solidaris

El Nadal és temps de celebració però no totes les persones disposen dels recursos necessaris per preparar un bon dinar de festa, comprar regals o fer una mini escapada a la muntanya. 

La crisis sanitària mundial que estem vivint ha agreujat la situació de les persones més vulnerables deixant-les en una situació d’alt risc. 

Per això, aquest any més que mai, la millor opció de regal no consumista son els regals de Nadal solidaris, amb els que fas costat a ONGs i entitats que treballen al costat de les persones en situació de vulnerabilitat.

  • Regala la postal solidaria del Casal dels Infants aquest Nadal i ajuda’ns a continuar donant suport als infants, joves i famílies en risc d’exclusió social. 

 

No tot han de ser objectes

Es poden regalar coses immaterials com targetes “VAL PER TEMPS”: fas petites targetes que pots pintar i decorar com vulguis i hi escrius: “VAL PER…” i alguna cosa que impliqui temps, per exemple un massatge de peus, un dia sencer junts, una setmana sense rentar els plats… tot el que se’t acudeixi! 

Experiències amb els més petits

Pels més petits el millor regal són les experiències, fer activitats junts i compartir bons moments és un regal amb molt de valor, que de segur recordaran i no quedarà oblidat en un racó com passa amb les joguines un cop han perdut l’atractiu de la novetat inicial. 

Anar a una ludoteca, a berenar uns xurros o un gelat, descobrir espais de la ciutat on vivim… Aquí pots consultar un recull de propostes de llocs on portar els nens i nenes a Barcelona, hi ha moltes opcions gratuïtes i a l’aire lliure, com per exemple el Parc de la Pegaso o els Jardins de Joan Brossa. Son temps inusuals, així que comprova que s’hi pot anar abans de tenir els petits preparats a la porta per sortir de casa… 

Un altre regal original, educatiu  i no consumista que pots fer als teus fills i filles és una taula de llum, que si està feta amb les teves mans encara té més de valor i segur que passaràs una bona estona construint-la. En aquest tutorial t’expliquen com fer-la fil per randa. 

Regals poc consumistes 

També pots fer regals que, tot i ser comprats, siguin poc consumistes i amb els que dones el teu suport a sectors que, arrel de la crisis sanitària, s’han vist molt afectats, com el sector cultural.

 Un llibre sempre és un encert per a totes les edats, o unes entrades al teatre o al cinema, amb les que de pas compartiràs una experiència divertida amb l’altra persona. També pots regalar una subscripció a alguna revista o diari, al bicing… 

 

Productes de comerç just

Qualsevol compra té un impacte i implica una responsabilitat, hi ha regals solidaris com els productes de comerç just amb els que pots fomentar valors i hàbits respectuosos amb els drets humans, la igualtat de gènere i el medi ambient. 

Et deixo aquest llistat amb les botigues de comerç just a Barcelona i aquí hi pots trobar més informació sobre aquest tipus de comerç. 

 

Ara ja no tens excusa per no ser original i responsable amb els teus regals, i si ademés son regals de Nadal solidaris amb els que dones el teu suport a les persones que més ho necessiten, doble regal!

NotíciaRegals solidaris i alternatius per un Nadal no consumista