Llibres, teatre, art i més per celebrar Sant Jordi al Casal

21/04/2023

Aquest diumenge 23 d’abril se celebra a Catalunya la Diada de Sant Jordi, una de les festes i tradicions preferides dels catalans i catalanes. Durant tot l’any, al Casal dels Infants reivindiquem la lectura i l’escriptura com a claus en l’educació i la inclusió social de tots els infants i joves, i fomentem l’hàbit lector entre infants i adolescents en risc d’exclusió. Aquest Sant Jordi, com cada any, hem reforçat aquests espais de lectura i hem fet activitats i dinàmiques per celebrar i recordar la llegenda de Sant Jordi, donant-li una volta per actualitzar i modernitzar la història. 

Al Raval, els nens i nenes del Centre Obert Infantil (COI) han fet tota mena d’activitats. Els més petits, d’entre 3 i 8 anys, han dissenyat i elaborat els seus punts de llibre i han fet roses en tallers de manualitats. Els d’entre 8 i 10 anys han participat en uns jocs florals de manera individual, amb parelles o per grups, mentre els d’entre 10 i 12 anys escriuran una història entre tots i totes i la plasmaran sobre un mural. Al Centre Obert Adolescent (COA), els nois i noies van participar la tarda de divendres 21 en un espectacle de talent de diferents disciplines artístiques on l’obra havia d’estar vinculada a Sant Jordi. Les famílies de Casal Familiar han estat intercanviant llibres i contes la setmana passada i també ho faran aquesta, i també entre totes estan elaborant una història que els infants llegiran i en faran dibuixos relacionats. 

També al Raval, els nois i noies Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) han fet servir la imaginació, l’expressió escrita en català i la desconstrucció d’estereotips de gènere per escriure un final alternatiu de Sant Jordi a partir de Santa Jordina. També han escrit un poema i han fet una visita a una biblioteca. 

A Santa Coloma, les dones d’El Hilo del Casal, el grup de costura del Casal Familiar, han estat preparant materials per vendre de manera simbòlica en la paradeta que va posar el Casal el 23 d’abril a la plaça de la Vila. A Vincles, les mares i els seus fills i filles han après la història de la llegenda de Sant Jordi amb un conte i uns titelles, i han fet un mural d’un drac amb pintura de dits.

Nois i noies somriuen a càmera mentre estan en rotllana per ballar sardanes.

A Badalona, els nois i noies del Centre Socioeducatiu Adolescent Sant Roc van dinamitzar activitats a la plaça Sant Elies la tarda del 21 d’abril, juntament amb altres entitats i obertes al barri. Les activitats van consistir en jocs de cultura popular que proporciona la Biblioteca Sant Roc i l’Ajuntament de Badalona. Els Petits, Mitjans i Grans del COI de Sant Roc van passar la tarda gaudint d’aquests jocs i activitats. A COI Betsaida, els i les adolescents van dinamitzar 4 racons durant la tarda, cada un amb la seva temàtica – contacontes, creació d’un punt de llibre, biblioteca, manualitat d’una rosa- per als nens i nenes de Petits, Mitjans i Grans.

A La Mina i Besòs, els infants del Centre Socioeducatiu Cascavell han llegit la llegenda tradicional i han creat una obra de teatre que incloïa un canvi de rol de gènere, eliminava la violència i afegia un element del servei. Passat el cap de setmana de Sant Jordi, faran un taller de cuina on prepararan un drac amb maduixes, plàtans i xocolata negra. Els nois i noies de COA Besòs han participat en un concurs literari així com un taller de cuina intercultural, i les famílies del Fem Família han visitat la Biblioteca Font de la Mina per participar en el taller de contacontes i manualitats, han participat en el Concurs Literari de Sant Jordi de la Fundació Pere Closa, i la tarda de divendres van participar en les activitats comunitàries que organitza el Centre Cultural Besòs. 

Nena dibuixa un punt de llibre.

A Salt, els infants, adolescents i famílies han participat en un concurs de punts de llibre, en el qual els i les participants de cada grup d’edat (petita infància, infància, adolescència i famílies) han votat el que més els ha agradat per representar cada servei. Els punts guanyadors s’han imprès i van estar disponibles a la paradeta del Casal, juntament amb tote bags dissenyades pels infants, el diumenge 23 al Passeig Girona, a Salt. A COA, també, han aprofitat la temàtica del drac Sant Jordi per parlar de benestar emocional, pors i ràbies internes. Ho han fet a través de l’expressió artística amb fang, on cada jove ha elaborat i pintat el seu drac, els quals estaran exposats a la paradeta.

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaLlibres, teatre, art i més per celebrar Sant Jordi al Casal