Vine a fer voluntariat al Lerni, un nou servei per enfortir l’aprenentatge dels infants amb les seves famílies

18/01/2021

Al Casal dels Infants hem engegat el Lerni, un nou servei socioeducatiu que promou i enforteix la xarxa de suport a l’aprenentatge dels infants i joves fills de famílies migrants, involucrant-hi també els seus pares i mares. L’objectiu és sumar esforços per a l’èxit educatiu a tots els barris on actuem, davant el context de dificultats arran de la pandèmia de la Covid-19, i tindrà un impacte sobre 400 infants i 400 adults.

Tu pots aportar molt al Lerni, fes-te’n voluntari o voluntària aquí

Quines tasques ha d’assumir una persona voluntària al Lerni? Acompanyar un grup de mares i pares en l’aprenentatge d’alfabetització digital a través de sessions on s’utilitzarà l’ordinador. Concretament, ha d’orientar i donar suport a les mares i pares durant les sessions, preparar la sala i organitzar el material que es necessiti per desenvolupar l’activitat i fer seguiment del grup a través de diaris en finalitzar la sessió.  Podràs fer l’activitat un matí o una tarda a la setmana de dilluns a divendres, quan ens contactis t’informarem de l’horari concret de l’activitat a cada barri.

Durant el confinament, molts infants i joves van continuar el curs de forma telemàtica en condicions molt adverses. Molts no van tenir accés a dispositius tecnològics o a una xarxa d’internet, a casa no tenien espais adequats per a l’estudi i el seu entorn familiar sovint no tenia prou competències per donar-los suport en les tasques escolars. A tot això cal sumar-hi la càrrega emocional que va afectar moltes llars on els pares i mares van perdre els seus ingressos.

Malgrat que les entitats socials com el Casal dels Infants vam mobilitzar tots els nostres recursos per donar suport a aquests infants i joves, el confinament va eixamplar les desigualtats educatives que ja arrossegàvem. Aquest curs és més necessari que mai reforçar el suport educatiu per a l’alumnat en situació de vulnerabilitat, i és per això que impulsem el Lerni.

Un dels eixos del Lerni és millorar les competències bàsiques de les famílies perquè puguin entendre, compartir i resoldre amb autonomia les diferents situacions que, tant els infants com els pares i les mares, es poden trobar en el context de pandèmia: canvis en el funcionament de l’escola o l’institut, saber fer tràmits en línia, comprendre els protocols de salut i les restriccions a la mobilitat, etc.

Un altre objectiu del servei és fomentar dinàmiques familiars adequades per al seguiment de l’itinerari educatiu. D’una banda, vol reforçar l’autonomia dels infants a l’hora de fer tasques escolars i en l’estudi. De l’altra, vol proporcionar a les famílies les eines necessàries per acompanyar aquest procés d’aprenentatge dels seus fills i filles, adaptant-se a l’edat i el nivell acadèmic de cada curs.

Finalment, el Lerni vol fer créixer la xarxa de suport per a aquests infants i famílies, sumant noves persones voluntàries a l’equip del Casal dels Infants que, juntament amb els educadors i les educadores, puguin fer-los costat. Aquesta xarxa també afavorirà els lligams entre les famílies a través del suport mutu i nous espais de relació.

Amb el suport de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania

Logo de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania

NotíciaVine a fer voluntariat al Lerni, un nou servei per enfortir l’aprenentatge dels infants amb les seves famílies