On fer voluntariat a Barcelona amb nens i nenes?

28/04/2023

Barcelona és una ciutat amb un ampli teixit associatiu mobilitzat per transformar la realitat de persones en situació de vulnerabilitat. Les persones voluntàries hi tenen un paper molt important. Fer voluntariat a Barcelona és una oportunitat per entrar en contacte amb una realitat molt propera, començar un procés de creixement personal i col·lectiu, conèixer gent nova i formar part del canvi i la transformació social. 

El Casal dels Infants som una entitat que fem costat a infants, joves i les seves famílies en risc d’exclusió, amb el convenciment que amb l’educació com a eina principal i l’acompanyament i suport adequats podran superar la desigualtat i aprofitar oportunitats per tirar endavant. Aquí trobaràs l’oportunitat de fer voluntariat amb nens i nenes, adolescents i joves, i fer realitat l’acció social del Casal. Actuem als barris on es concentren més indicadors de desigualtat de Barcelona, la seva àrea metropolitana i Girona: als barris del Raval i del Besòs i el Maresme de Barcelona, a La Mina i el Besòs (Sant Adrià de Besòs), a Sant Roc i Llefià (Badalona), a Sant Rosa, Raval i Fondo (Santa Coloma de Gramenet), i a Salt (Girona). 

L’equip de voluntaris i voluntàries són una peça clau del Casal dels Infants. Si busques fer voluntariat amb nens i nenes a Barcelona, el Casal dels Infants és l’espai de participació que busques.

 

Què pot aportar-te fer un voluntariat?

Fer voluntariat amb nens i nenes és un intercanvi d’experiències, un guany de doble sentit: les persones acompanyades guanyen un referent, saben i valoren que una persona està dedicant el seu temps a passar-lo amb elles, a compartir espais de lleure i aprenentatge; i les persones voluntàries guanyen el fet de poder participar en un procés de canvi col·lectiu, poder teixir vincles amb moltes altres persones i poder contribuir a la defensa dels drets dels infants, joves i famílies en risc d’exclusió social. La societat guanya en un acte de compromís, solidaritat, altruisme i justícia social.

Sentir-se útil 

Quan fas un voluntariat, comproves que les teves accions, els teus esforços i el temps que hi dediques, tenen un objectiu, una continuïtat i un resultat. Ajuden a fer que les persones acompanyades puguin millorar la seva vida i la realitat que les envolta.

Aprendre de les persones del teu voltant 

Les persones som éssers socials, que necessitem estar connectats entre nosaltres. Fer voluntariat a Barcelona és una oportunitat per conèixer gent nova amb qui comparteixes inquietuds, aprendre de les professionals amb qui treballes i de les persones a qui acompanyes. Aprens del que t’envolta i entres en contacte amb realitats que fan que la teva responsabilitat i sensibilitat social s’aguditzin.

Convertir-se en un agent de canvi

Fer voluntariat suma forces per millorar, canviar i transformar la societat i la vida de les persones. És amb petites accions que comença el canvi, amb l’esforç de moltes persones que comparteixen un objectiu comú i s’impliquen en una realitat invisibilitzada que queda molt a prop. 

Gaudir i passar-s’ho bé

Fer voluntariat també és divertir-se, gaudir, passar una bona estona i compartir records amb totes aquelles persones que has conegut en el procés. Al Casal dels Infants, fer el voluntariat amb nens també inclou anar d’excursió amb ells, participar en festes comunitàries, i anar a la platja i de colònies amb ells durant l’estiu. No t’ho perdis!

 

Què es necessita per fer un voluntariat amb nens i nenes? 

Informa’t 

A l’apartat de voluntariat d’aquesta pàgina web trobaràs tota la informació que necessites sobre fer voluntariat amb nens i nenes a Barcelona amb el Casal dels Infants. En aquest apartat web, et podràs apuntar a les sessions formatives que fem perquè, si estàs interessat o interessada en fer voluntariat a Barcelona, ens puguis conèixer de prop i saber com funciona l’entitat, com participar-hi i els projectes i serveis on podràs implicar-te.

Entrevista amb l’equip de Voluntariat 

Per conèixer-nos millor, l’equip de Voluntariat del Casal et convidarà a fer una entrevista per saber més de tu, dels teus interessos, de com t’agradaria col·laborar amb el Casal i quins projectes i serveis t’agradaria donar suport. 

Aconseguir el certificat de delictes de naturalesa sexual

Aquest certificat és el document oficial que acredita la manca de delictes de naturalesa sexual. Per fer voluntariat amb nens s’ha de presentar obligatòriament. Es pot demanar per internet a la pàgina web de la Generalitat o presencialment, demanant cita prèvia, a l’Oficina d’Expedició de Certificats d’Antecedents Penals, Últimes Voluntats i Assegurances – Gerència Territorial del Ministeri de Justícia a Catalunya.

Ganes de col·laborar i compromís 

Les persones voluntàries són una més en l’equip que forma el Casal, tant per la resta de l’equip educatiu com per les persones que participen en l’entitat. Has d’estar motivat per la tasca que se’t presenta i per col·laborar amb les persones que t’envolten.

NotíciaOn fer voluntariat a Barcelona amb nens i nenes?