Menjar amb sentit: alimentació i hàbits saludables per a infants i famílies en situació de vulnerabilitat

13/02/2023

La promoció d’una bona alimentació i d’hàbits saludables són un eix més de l’ensenyament socioeducatiu que des del Casal volem transmetre als infants, joves i famílies que en formen part. En un context amb els preus a l’alça, i en el qual els processats i els brioixos industrials són una opció més econòmica que la fruita i el menjar fresc, volem insistir en la promoció d’una alimentació equilibrada i una correcta nutrició per al bon desenvolupament dels nostres infants i joves. D’aquesta manera, impulsem el programa “Menjar amb sentit” (“Comer con sentido”), gràcies al suport de la Fundació Alcampo, a tres de les zones on treballem: el Raval, el Besòs i La Mina i Badalona.

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), 1 de cada 4 infants (26,4%) d’entre 6 i 12 anys tenia sobrepès el 2021, i un 14% tenia obesitat. Els determinants del sobrepès i l’obesitat en la infància són variats, com la qualitat de l’alimentació, l’activitat física o les hores de son, però destaca el nivell socioeconòmic de les famílies com el principal condicionant en la salut nutricional i els hàbits saludables dels infants. Més concretament, els infants en situació de vulnerabilitat social tenen el doble de risc de sobrepès i obesitat respecte a la resta de nens i nenes, segons un estudi de l’Observatori Social de la Fundació La Caixa i el grup GENUD de la Universitat de Saragossa. 

El projecte “Menjar amb sentit”  va començar al setembre del 2022, i estarà actiu durant un any. En aquest temps, 480 infants, adolescents i joves i referents familiars participaran en diferents activitats i tallers dinamitzats per l’equip educatiu format en aquest programa. 

Berenars i àpats preparats per infants

Els berenars “amb sentit”, incorporats en l’estona de berenar habitual que té lloc quan els nens i nenes arriben al Casal a les tardes, es fan dos cops per setmana. L’objectiu és que els infants prenguin consciència d’allò que estan menjant en aquell moment, que aprenguin sobre les temporades de les fruites, l’origen dels aliments, les seves propietats i la seva elaboració, així com conductes i hàbits saludables. “Els nens i nenes preparen el berenar, que sempre inclou una peça de fruita, cereals o làctics, intentant fer-lo el més variat possible cada setmana i amb l’objectiu de reduir la brioixeria”, explica la Gina Valdés, responsable de Comer con sentido al Casal dels Infants Besòs-La Mina.

A part, s’estan duent a terme tallers de cuina casolana d’elaboració senzilla per promoure una dieta equilibrada, amb receptes adaptades a les edats dels infants i que puguin traslladar a la cuina de casa. Hi haurà 6 tallers de dues hores cadascun, on els nens i nenes cuinaran un primer plat, un segon i unes postres, tenint en compte el cost dels aliments i la diversitat gastronòmica dels infants. S’hi expliquen també l’origen i les propietats dels aliments, com manipular-los correctament, i com dur a terme la higiene i neteja dels estris i de la cuina. 

Amb les famílies dels infants de 3 a 7 anys dels serveis Casal Familiar i Vincles (Raval), Fem Plegats (Badalona) i Fem Família (Besòs i La Mina) també es duen a terme tallers, ja que són un element clau en l’entorn dels seus fills i filles i els seus hàbits d’alimentació. Amb 6 sessions de dues hores, infants i famílies cuinaran conjuntament i per separat per avaluar les propietats dels aliments utilitzats, desglossar el seu cost i compartir consells de com fer els àpats més atractius i introduir aliments nous, “com la fruita i la verdura, fent que els infants vegin molts colors en el plat”, afegeix la Gina Valdés. També es remarcaran hàbits alimentaris saludables i la importància de fer la compra i compartir els àpats com a activitat familiar.

Un cop acabat el programa, els nois i noies adolescents i joves organitzaran una gimcana per sensibilitzar altres infants sobre la importància d’una alimentació saludable i una dieta equilibrada. Les famílies s’ajuntaran un dia per celebrar el Master Chef Famílies, on faran una mostra dels àpats elaborats als tallers i altres preparats per elles, per promoure l’intercanvi de receptes i propostes culinàries entre famílies. 

Durant aquests dotze mesos, doncs, es treballarà amb centenars d’infants, joves i famílies per millorar els seus hàbits alimentaris i el coneixement sobre el menjar i els seus orígens i propietats, sempre adaptats a l’economia de les nostres famílies en un context de preus alts, i potenciar el paper de la comunitat en la promoció d’aquests hàbits. 

 

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaMenjar amb sentit: alimentació i hàbits saludables per a infants i famílies en situació de vulnerabilitat