10 anys del Casal dels Infants de Salt en 10 testimonis

17/12/2020

10 anys del Casal dels Infants de Salt en 10 testimonis

Malgrat els temps difícils que estem vivint, al Casal dels Infants tenim un bon motiu per estar d’enhorabona: enguany celebrem que fa 10 anys que acompanyem infants, joves i famílies a Salt, treballant braç a braç amb la xarxa d’entitats socials de Girona per garantir els seus drets.

Per aquest motiu, hem volgut recollir el testimoni de 10 participants que formen o han format part de l’espai compartit i transformador que és el Casal. El resultat és un vídeo amb les reflexions de tres infants del Casal Obert Infantil, la Julaba, l’Ainara i en Bata; dos infants de l’Espai Socioeducatiu la Caseta, en Mamadou i la Fatou; tres integrants del Casal Obert d’Adolescents, la Rama, en Madou i la Fatou; una participant del Casal Familiar, la Noelia, i una del servei maternoinfantil Vincles, la Beauty.

El recorregut d’una década d’acció social

El 2010 al Casal dels Infants comencem la intervenció comunitària a Salt per vetllar pels drets dels infants, joves i famílies. Des de llavors, ens involucrem activament en el treball en xarxa amb les entitats socials de Girona i participem en espais de coordinació i incidència política com la Coordinadora d’ONG Solidàries del Gironès i l’Alt Maresme, la Xarxa pels Drets Socials, el Moviment de Renovació Pedagògica de Girona i la comissió territorial de Girona de la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social.

A l’octubre de 2012 ampliem el suport a mares i nadons a Salt amb l’espai maternoinfantil Vincles, i amb un Centre Obert Infantil 6-12 on cada tarda s’acompanya a nens, nenes i les seves famílies per superar situacions de desavantatge i manca d’oportunitats.

L’acompanyament a joves en la recerca i construcció d’itineraris formatius i de feina comença el 2014, quan podem començar la Xarxa d’Accés al Treball. Durant aquest temps hem construït relacions amb empreses gironines que s’han implicat amb oferir oportunitats laborals als i les joves en risc d’exclusió social que acompanyem.

El 2015 iniciem l’acció d’acompanyament social i educatiu per a infants de 12 a 16 anys en l’etapa adolescent amb dos serveis: el Centre Obert Adolescent, que companya cada tarda el desenvolupament educatiu i social dels infants de 12 a 16 anys, i el RAI ESO-reforç d’alimentació infantil, que garanteix un àpat nutritiu i una estona de lleure educatiu al migdia als alumnes dels insituts en situació de més vulnerabilitat.

El servei d’orientació i acompanyament familiar s’inicia el 2016 amb el Casal Familiar per generar espais de confiança i seguretat amb les mares i els pares, ajudant-los a afrontar moments de fragilitat familiar.

El 2019 comencem a desenvolupar l’Espai Socioeducatiu La Caseta per a infants que necessiten un suport extraordinari en reforç d’aprenentatges per seguir el curs escolar.

Què pots fer tu perquè seguim actuant a Salt contra les desigualts?

Fes un donatiu: https://www.casaldelsinfants.org/dona-ara/

Fes voluntariat: https://www.casaldelsinfants.org/que-pots-fer-tu/voluntariat/

Notícia10 anys del Casal dels Infants de Salt en 10 testimonis