Infants i adolescents del Raval demanen un barri més net

12/04/2024

El dijous 11 d’abril, infants, adolescents i famílies del Raval van passar la tarda recollint la brossa i netejant els carrers i les places del seu barri, amb l’objectiu de visibilitzar el seu estat i fer una crida per recuperar els espais públics i que aquests siguin nets i segurs perquè els veïns i veïnes en puguin gaudir. 

La 2a Cura i Recuperació del barri va ser organitzada pel Projecte Infància Raval (PIR), formada pel Casal dels Infants al barri del Raval, AEI Raval, Casal Infantil Drassanes, la Fundació Gavina i el Centre Socioeducatiu Pere Tarrés. Aquesta acció és la segona que organitza PIR, ja que el 2022 va tenir lloc la manifestació “Diem prou!: 1a Seguda per la recuperació i cura del barri”, en la qual van protestar col·lectivament contra les condicions en les quals es troba el barri i van proposar estratègies i activitats conjuntes de millora.

 

2a Cura i Recuperació del barri

L’acció, doncs, va ser col·lectiva i, també, simultània: els infants, adolescents i famílies, en comptes de passar la tarda als seus centres respectius, estaven al carrer, repartits en diferents places properes a cada un dels locals. Així, el Casal dels Infants i el Centre Socioeducatiu Pere Tarrés feien incidència a la plaça Folch i Torres, AEI Raval a la plaça Vázquez Montalbán, i la Fundació Gavina i el Casal Infantil Drassanes a la plaça Voltes d’en Cirés

Allà, infants, adolescents i famílies es van dedicar a recollir residus, papers, plàstics, burilles de cigarretes i la brutícia que es trobaven al carrer, tot amb el material higiènic necessari. A més, van empaperar amb cartells amb diferents missatges, com “no m’embrutis, també sóc el teu barri” o “mantenim el raval net”, en aquells punts conflictius i llocs on s’acumula la brossa. Tots els cartells estaven en les llengües més parlades al Raval -català, castellà, tagàlog i bengalí- perquè tothom del barri en pugui ser partícip.

 

 

L’objectiu és que la gent s’adoni que els carrers del barri també són casa nostra, i que si els carrers estan bruts, nosaltres no podrem estar bé tampoc”, explicava en Samu, del Centre Obert Adolescent (COA) del Raval. 

Els nois i noies de COA Raval, per la seva banda, es van encarregar de la tasca de difusió, capturant imatges i vídeos de l’acció i fent de reporters i reporteres, entrevistant les persones que participaven en l’acció, com educadores, infants, mares i pares.  

 

 

El Consell de Participació d’Infància i Adolescència

Prèviament a la 2a Cura i Recuperació del barri, els infants i adolescents i les educadores de les entitats del Projecte Infància Raval (PIR) es van reunir en el Consell de Participació d’Infància i Adolescència per decidir la temàtica de l’acció d’aquest any i organitzar-la. La decisió d’aquest any venia d’una idea de plenàries anteriors, on infants i adolescents van fer diferents propostes d’accions reivindicatives que podien servir per visibilitzar la causa i contribuir a millorar el barri. 

NotíciaInfants i adolescents del Raval demanen un barri més net