Des de finals de l’any 2024, al Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet desenvolupem el nou servei Casal Riu, un centre obert per donar atenció i acompanyament educatiu a nous infants i adolescents i les seves famílies al barri del Raval.
Arran del tancament de la Fundació Germina a Santa Coloma i Badalona, el Casal i el Centre Obert Rialles van assumir la continuïtat de la intervenció per a aquests infants i famílies, per garantir-los un espai de suport a l’estudi, de lleure educatiu i de prevenció i detecció de situacions de risc, com havien tingut abans. Casal Riu aten actualment 60 participants, uns 30 infants d’entre 6 i 12 anys, i 30 adolescents d’entre 12 i 16-18 anys.
“Cada tarda de dilluns a divendres, fem diferents tipus d’activitats: activitats lúdiques, de reforç escolar, d’hàbits d’higiene, educació emocional”, explica la Marta Tejada, cap del Casal dels Infants de Santa Coloma. “L’objectiu és continuar el treball que fan a les escoles, però de manera més lúdica”, afegeix.
Reforç escolar per a la igualtat d’oportunitats
Així, en sortir de l’escola i de l’institut, infants i adolescents venen al Casal per passar la tarda, sempre amb l’acompanyament de l’equip educatiu i les seves referents. “Les educadores són molt maques, molt bones persones, ens escolten i ens fan cas”, explica la Fatima, de 10 anys, participant del Casal Riu.
També compten amb l’equip educatiu en els espais de reforç escolar, que en moltes ocasions, per falta d’un espai d’estudi òptim, falta de temps o barreres idiomàtiques per part dels pares, no poden dur a terme en bones condicions a casa seva.
La Wiam té 14 anys, va a l’institut i és participant del Casal Riu des de fa pocs mesos. Amb aquests mesos, però, ja ha notat el canvi de tenir un espai de suport a l’estudi. “Abans quan sortia de l’escola arribava a casa i no feia els deures. Des que vinc aquí, he començat a fer tots els deures, i amb l’ajuda dels educadors m’està anant molt bé a l’escola”, explica.
La Wiam nota una millora en les seves notes i, també, en la seva actitud, tant a l’escola com a casa. “Estic aprenent a comportar-me amb els professors, els educadors em recorden que he d’estar més pendent de mi que del que fan els meus companys de classe, i m’aconsellen com ajudar a la meva mare i com parlar amb els meus germans”, apunta.
A part del reforç escolar i acadèmic, l’activitat del centre obert també contribueix al desenvolupament de competències i habilitats, facilita eines per a la gestió de les emocions i l’establiment de vincles. És un espai per relacionar-se amb gent de la seva edat, com la Wiam, que explica que està acostumada a quedar amb nois i noies més grans que ella. “Estic aprenent a estar i socialitzar amb gent de la meva edat, de 14 i 15 anys”, admet.
La implicació de les famílies
Un altre dels pilars de l’activitat del servei és la implicació de les famílies. Els educadors i educadores també són els seus referents, amb qui fan un seguiment de cada família, amb acompanyament social i emocional. A més, la seva implicació en les activitats educatives dels seus fills i filles és clau per a l’èxit escolar i el desenvolupament dels infants, les fa partícips de la seva evolució i creixement, i genera un ambient d’aprenentatge positiu que es trasllada també a casa.
Així, les famílies són convidades a participar en les activitats del Casal una tarda a la setmana amb els infants, i cada dues setmanes en el cas dels adolescents.
“Apostem per aquest treball amb les famílies perquè puguin participar d’un espai compartit amb els seus fills i filles”, afirma Tejada. Aquest espai els permet compartir una tarda amena en un ambient tranquil, relaxat i divertit, i ajuda a reforçar el vincle entre mares, pares, fills i filles i entre les famílies del mateix barri.