Col·labora amb el Casal dels Infants aquest Sant Jordi

30/03/2022

El proper 23 d’abril es celebra la Diada de Sant Jordi, un dia especial per a tots els catalans i catalanes en que les ciutats s’omplen de llibres i roses i que, aquest any, podrem de nou gaudir com més ens agrada, sortint a passejant pels carrers. 

 

En aquest article t’expliquem l’origen d’aquesta celebració, quines accions duem a terme al Casal dels Infants per fomentar la lectura, i de quines maneres pots col·laborar amb el Casal dels Infants i fer d’aquest Sant Jordi un dia més solidari

La llegenda de Sant Jordi 

Diu la llegenda que un drac atemoria els habitants d’un poblet de Catalunya i devorava els animals de pastura de la vila. Desesperats, els habitants van decidir que cada dia sacrificarien una persona, escollida per sorteig, i la oferirien al drac. 

Un dia, li va tocar a la filla del rei ser el sacrifici. Quan el drac l’anava a engolir, va aparèixer un cavaller per enfrontar-se a la bèstia. Era Sant Jordi, que li va clavar la seva llança, i de la sang del drac va sorgir un roser de roses vermelles. Sant Jordi n’agafà una i l’oferí a la princesa. 

Per això a Catalunya és costum regalar una rosa a la persona estimada. Sant Jordi, patró de Catalunya des del segle XIX, va esdevenir símbol del territori català amb la Renaixença, moviment polític i cultural que va recuperar els signes d’identitat catalans.

El llibre i la rosa

La tradició de regalar llibres va néixer al principi del segle XX, quan el Gremi de Llibreters i la Cambra Oficial del Llibre van establir aquesta data per commemorar que el 23 d’abril van morir els escriptors William Shakespeare, Miguel de Cervantes i Garcilaso de la Vega. 

Des del 1996, la UNESCO ha declarat que aquesta tradició ha passat a ser mundial i s’ha convertit en el Dia Internacional del Llibre i dels Drets d’Autor.

sant jordi solidari rosa vermella

 

La rosa respon al desenllaç de la llegenda i n’hi ha de tots colors, que simbolitzen diversos estats d’ànim i sentiments vers les persones. La vermella és un senyal d’amor i estimació, i és la rosa més regalada el dia de Sant Jordi

La importància de la lectura, cada dia, al Casal dels Infants 

Al Casal dels Infants entenem que llegir ens ajuda a aprendre, viure intensament, descobrir qui som i entendre una mica en quin món vivim. Pel que fa a escriure, és una bona manera de pair-ho tot plegat i expressar-nos. És per això que reivindiquem que la lectura i l’escriptura són claus en l’educació i la inclusió social de tots els infants i joves, i han d’estar a l’abast de tots i totes.

lectura i sant jordi solidari

 

En aquest article que publicàvem fa uns mesos, et donàvem alguns consells per fomentar l’hàbit de la lectura en els teus fills i filles. 

I com ho treballem tot això al Casal? Aquestes son algunes de les activitats amb les quals els nens i nenes del Casal dels Infants gaudeixen de la lectura i l’escriptura

  • Lècxit, millorar la comprensió lectora dels nens i nenes en risc d’exclusió: un espai per capbussar-se en un mar d’imaginació i lletres. Nens i nenes del Casal dels Infants es troben cada setmana amb una persona voluntària amb la qual comparteixen una estona de lectura. Una bona manera de millorar comprensió lectora, reforçar moltes altres competències en l’aprenentatge i, sobretot, passar una bona estona . En aquest vídeo la Carme i l’Ayesha ens van explicar què fan al Lècxit.
  • Foment de la lectura per als infants en situació de vulnerabilitat: Us imagineu poder compartir lectura amb les persones que creen els llibres i contes?  Al Casal dels Infants tenim la sort de rebre cada setmana la visita d’autors i autores de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), gràcies al projecte Foment de la lectura. Amb ells i elles descobrim un munt d’històries, com aquestes que ens va venir a explicar la Montse Morera.
  • Taller amb l’Editorial Stenella i els infants del Centre Obert del Raval: L’Aguas Rodríguez és una de les escriptores de l’AELC amb qui compartim la lectura, i en el seu cas ha volgut anar més enllà. Amb l’Editorial Stenella, de la qual n’és la creadora, i conjuntament amb en Fer Catalán, han impulsat un projecte molt engrescador: editar i publicar un recull de contes creats i il·lustrats per nens i nenes del grup de mitjans del nostre Centre Obert del Raval.  L’Editorial Stenella va organitzar un recapte per poder tirar endavant l’edició i publicació, i la Diputació de Barcelona va col·laborar en la distribució perquè cadascuna de les 40 biblioteques de Barcelona en tingui un exemplar. Aquí t’expliquem el resultat de “Un conte, una il·lusió”. 

Un Sant Jordi més solidari 

Al Casal dels Infants treballem cada dia per garantir l’accés a la cultura dels infants i joves en situació de risc social, i per oferir-los el suport necessari per tirar endavant i superar la desigualtat. 

Tu també pots col·laborar amb el Casal dels Infants i fer d’aquest Sant Jordi un dia més solidari. 

Si ets una empresa, pots regalar roses solidaries al teu equip i convertir cada rosa en oportunitats educatives i socials per als infants de més risc. Aquí trobaràs tota la informació per fer la teva comanda de roses solidaries. 

casal dels infants sant jordi solidari

 

Gràcies al teu suport fem possible l’acompanyament diari a més de 6.000 infants, joves i famílies en risc d’exclusió social. 

 

Ajuda’ns a continuar oferint oportunitats als infants, joves i famílies que més ho necessiten. 

Fes un donatiu aquí.

Fes voluntariat. Informa-te’n aquí.

NotíciaCol·labora amb el Casal dels Infants aquest Sant Jordi