Desperta, Raval, comença ‘L’interval’!

28/02/2019

 

Dijous 14 de febrer. Falten cinc minuts per les 17 h i està a punt d’acabar la segona emissió de ‘L’interval’ a Ràdio Ciutat Vella, 100.5 FM. Després d’acabar l’informatiu amb una notícia sobre les mobilitzacions veïnals per aturar els desnonaments al barri, l’Asia tanca el programa amb una frase que ja és un clàssic: “Visca els joves, visca el Raval i visca ‘L’interval’!. Un agraïment a tot l’equip del programa —que esclata amb un aplaudiment fora de guió — i  ja sona ‘Corazón nómada’, cançó de la rapera i feminista guatemalenca Rebeca Lane. Rimes per reblar el clau d’un programa dedicat avui a parlar d’amor i sexualitat amb el pretext que és Sant Valentí. Ja està. Micros tancats. Nervis fora. L’adrenalina encara alta.

 

Uns mesos abans, en aquest mateix estudi però amb els micròfons apagats, la Marina, la Rousselle, la Melanie, l’Allison, la Lily, l’Asia, l’Ajay, la Marta i el Luqman, participants del Casal Jove Atles del Raval del Casal dels Infants, es trencaven el cap per engegar tota aquesta història. Com es crea un programa des de zero? Alguns tenien una mica d’experiència fent ràdio, però d’aquí a fer un programa setmanal d’una hora en directe… Hi havia feina. Per començar, deixar clar quins objectius tindria el programa. De què parlaria i amb quina funció? A qui es dirigiria? Amb quin format i amb quines seccions?

La idea va agafar forma. Com ha de ser en periodisme, el programa tindria una funció social: parlarien d’allò que afecta els joves i el barri del Raval. I ho farien referint-se a l’actualitat en la secció de l’informatiu, expressant les seves reflexions en la secció de la tertúlia; donant veu a protagonistes del barri i persones expertes en determinats temes en la secció de l’entrevista, i deixant també espai per a la creació i l’expressió en la secció de cultura. No podien arrencar sense un títol, i l’Asia el va treure: ‘L’interval’, la síntesi d’un programa fet per veus internacionals (joves amb arrels en molts països del món) i del Raval. Una idea que també val per parlar de la joventut, aquell espai de temps en què no som ni infants ni adults.

L’objectiu quedava clar, els faltaven les eines. Era el moment de familiaritzar-se amb els gèneres periodístics, la redacció d’una notícia, la preparació d’una entrevista, l’ús del llenguatge per comunicar a través de la ràdio, el micròfon, la coordinació amb el tècnic de so… Calia estar a l’altura de l’oportunitat que els havia ofert l’Associació de Veïns del Raval, que gestiona Ràdio Ciutat Vella. L’equip del Casal, especialment la Irene, que hi fa de voluntària, els va fer costat en tot moment. Però si el repte era gran, calia el consell d’autèntics professionals: periodistes!

 

Part de l'equip de L'interval practicant una tertúlia
Part de l’equip de ‘L’interval’ practicant una tertúlia

La Clara Molins va ser la primera a visitar-los. Actualment fa de guionista al programa ‘Preguntes freqüents’ de TV3, però gràcies a la seva experiència com a redactora de RAC-1, va explicar-los com es treballa en un estudi de ràdio i les idees claus per preparar un informatiu. Talent jove per encoratjar noves promeses!

 
La següent convidada va ser tota una referent de la ràdio i la televisió: ni més ni menys que la Gemma Nierga. Més de 30 anys d’experiència en periodisme es plantaven a l’estudi de Ràdio Ciutat Vella per conèixer l’equip de ‘L’interval’. Per si no impressionava prou, no només venia a donar-los consells: els concedia una entrevista, la primera de ‘L’interval’. Una conversa sincera, reflexiva i plena de tendresa que no esquivaria cap tema, per difícil que fos: des de la part més fosca del periodisme —les pressions del poder, el masclisme en les redaccions i el racisme en alguns enfocaments informatius— fins als aspectes més personals vinculats a la seva carrera professional —l’acomiadament a la cadena SER i la seva experiència amb el càncer, tenint en compte el seu paper com a presentadora de La Marató de TV3 dedicada a aquesta malaltia—. 

 

 

Aquesta entrevista va servir perquè els joves s’adonessin que sí, que havien creat un programa de ràdio i eren capaços de tirar-lo endavant. Com també serien capaços de donar-se a conèixer i fer-se sentir durant la segona edició del concert ‘Veus per la igualtat d’oportunitats dels joves’, que el 30 de gener va omplir la sala Razzmatazz a favor dels joves del Casal dels Infants amb les actuacions d’Elefantes, Joan Dausà, Els Catarres i Love of Lesbian. El cantant d’Elefantes, Shuarma, els va concedir una entrevista que també s’emetria al primer programa de ‘L’interval’. 

Ara el repte s’ha fet gran i n’encadena de nous: gent a entrevistar, temes per tractar, artistes per convidar i moltes trucades per fer: s’apropa el 8 de març i serà un bon moment per parlar de les lluites feministes, caldrà que els moviments veïnals expliquin la seva mobilització per aturar els desnonaments, queden molts artistes per descobrir al barri i que el programa pot donar a conèixer… Fins on podrà donar de si, un simple interval de ràdio jove en directe? Caldrà estar atents. Cada dijous, de 17 h a 18 h, a Ràdio Ciutat Vella, 100.5 FM.
 

https://www.youtube.com/embed/3sBCVhLTsMw

ReportatgeDesperta, Raval, comença ‘L’interval’!