Catorze participants de l’Espai Dones del Casal Familiar-Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF), del Casal dels Infants de Salt, seran les protagonistes d’una nova exposició centrada en el dol migratori, un procés molt comú entre les famílies que viuen en aquest municipi. Es tracta d’una experiència carregada d’emocions, records, pèrdues i preocupacions que afecten, d’una manera o altra, les persones que han migrat. El Casal Familiar de Salt ha volgut aprofundir en aquesta experiència a través de la conversa i d’una variant més artística, la costura, que fa mesos que practiquen a l’Espai Dones.
A l’exposició, que estarà instal·lada a l’Ateneu Popular Coma Cros de Salt pròximament, els visitants podran escoltar, de primera mà, el testimoni de les participants que han decidit compartir la seva història anònimament amb una gravació de veu. Aquestes històries, on parlen de la seva casa de la infància o del viatge en avió per arribar a Espanya, entre d’altres, seran accessibles a través de codis QR. També en l’exposició hi haurà el mural tèxtil que han elaborat entre les catorze dones, on han plasmat i narrat diferents records del seu procés migratori: records del país d’origen i del moment que es van traslladar a Catalunya, així com reflexions sobre la seva situació actual.
Per elaborar el mural, les dones van representar, a través de la costura, diferents moments del seu procés migratori. Van cosir aquests dibuixos en un tros de tela de diferent color, i després van enganxar aquests trossos en una manta més gran, per així crear una peça conjunta que recollís les teles i els records de totes elles.
Paula Serrano, educadora social del Casal Familiar-SOAF: “Fent aquest projecte, han vist que hi ha persones que han viscut el mateix i s’han sentit alleujades i compreses”
Participar conjuntament en l’elaboració d’aquest mural i compartir el seu testimoni entre dones que han viscut situacions i emocions similars ha reforçat el grup. “Per aquestes dones és tabú parlar del dol migratori, perquè a l’hora d’explicar-ho senten que no les entendrem perquè no hem viscut la seva situació”, explica la Paula Serrano, educadora social del Casal Familiar-SOAF. “Fent aquest projecte han vist que hi ha persones que han viscut el mateix i s’han sentit alleujades i compreses, gràcies a això s’han unit i ara saben que tenen més coses en comú de les que creien”, afegeix.
L’Espai Dona és una activitat del Casal Familiar de Salt que està dirigida a aquelles dones que tenen ganes de trobar un espai on desconnectar de les rutines de la vida diària. A través de la costura, es pretén abordar diversos temes, com l’empoderament de la dona i les seves històries de vida. També és un espai on es facilita un ambient de cura entre les participants i d’elles mateixes, a través de la conversa i de compartir experiències.
Parelles lingüístiques per practicar el català
Les dones que assisteixen a les classes de català que ofereix setmanalment el Casal Familiar-SOAF van participar el passat 22 de desembre en una sessió de parelles lingüístiques per conversar i practicar el català. Van participar-hi 10 dones i 5 persones voluntàries —algunes que ja tenien un vincle previ amb el Casal altres que van voler col·laborar puntualment en la sessió.
Per tal de poder facilitar una conversa fluida, l’equip educatiu va preparar un guió amb els temes principals que havien treballat en les classes de català durant el trimestre i un llistat de preguntes. Les converses van tenir lloc a l’espai Som Salt, on primer els participants van formar un cercle per fer l’activitat de presentació i practicar frases típiques d’aquesta interacció, i després es van posar per parelles i grups de tres per xerrar. Alguns dels temes preparats eren la família, descripcions, els números i la cuina, entre d’altres.
És el primer cop que a Salt es du a terme una activitat com aquesta amb aquest grup, i després d’una valoració positiva, l’objectiu és fer-ne més al final de cada trimestre, segons ha explicat la Paula Serrano.
Fes possible que seguim fent costat a infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat
Fes voluntariat. Informa-te’n aquí.
Fes un donatiu aquí.