Economia domèstica per a l’autonomia familiar

19/05/2016

Les famílies del Casal Familiar dels barris de la Serra d’En Mena (Santa Coloma) i del Raval (Barcelona) han participat en dues xerrades en què se’ls han ensenyat conceptes bàsics d’economia domèstica com ara organitzar els recursos econòmics o completar amb èxit operacions bancàries. Els tallers han estat impartits per voluntaris de l’Obra Social de la Caixa, que també han donat coneixements mínims de finances i han resolt els dubtes pràctics de les mares i pares participants.

Durant el primer taller, les famílies van aprendre a organitzar els diners que reben cada mes i jerarquitzar les despeses en funció de si són “prioritàries o no”, explica la Beatriz Hernán, educadora del Casal Familiar de Santa Coloma. Segons Hernán, el voluntari que impartia la xerrada els va mostrar un quadrant, que havien d’omplir amb la seva informació personal i que els serviria d’eina per a organitzar-se millor. “Quan ho van entendre van veure moltes més possibilitats d’organitzar-se i, en conseqüència, de fer més coses”, continua l’educadora, “van sortir del taller amb molta confiança i ganes d’aplicar-ho”.

La segona trobada, en canvi, estava pensada per resoldre els dubtes financers de les famílies i donar-los alternatives en cas que necessitessin crèdit. Per exemple, se’ls va parlar de les cooperatives de treball com un alternativa diferent als canals habituals per trobar feina. “És molt important que les famílies vegin que tenen eines per tirar endavant per si soles, que amb l’assessorament adequat podem ser autònomes i autosuficients”, afirma l’educadora del Casal Familiar del Raval, María José Muñoz. En aquesta trobada es van mostrar els pros i els contres de demanar crèdits fàcils i les famílies van poder preguntar en quines situacions és convenient demanar crèdits i en quines no.

Les xerrades estaven pensades per als usuaris del Casal Familiar però es van obrir també a famílies d’altres entitats de Santa Coloma i del barri del Raval de Barcelona. Segons la directora del Casal de Santa Coloma, Txell Teixidó, “es tracta de formació essencial, ja que en molts casos les famílies tenen una manca de coneixement important respecte a determinades matèries econòmiques i això les paralitza per tirar endavant projectes familiars i personals.”

Aquestes xerrades, s’emmarquen en el programa “Aprenent, millorem” que és una iniciativa conjunta de l’Institut d’Estudis Financers de Barcelona, la FEDAIA i l’Obra Social La Caixa.

NotíciaEconomia domèstica per a l’autonomia familiar