Enfortint hàbits saludables i vincles afectius al Casal Obert Infantil de Salt

27/05/2020

Quan els nens i nenes arriben al Casal dels Infants després de l’escola saben que han de fer fila als lavabos per rentar-se les mans abans de berenar. Aquest és un dels hàbits per mantenir una bona salut que els inculquem habitualment i que ara, en aquests dies en què ens hem de cuidar més que mai, fem que reforcin.
Al Casal Obert Infantil de Salt els infants han pogut seguir el millor exemple possible, tal com explica la Cristina Artacho, educadora del servei: “Vam contactar amb l’Hospital Sant Jaume de Calella, i la Raquel, una de les seves infermeres, ens va enviar un vídeo ensenyant als infants com rentar-se bé les mans: mullar-se-les; ensabonar-se-les bé, fregar-se els palmells; fregar-se els dorsos, repassar l’espai entre els dits; fregar les ungles contra els palmells fent cercles; fregar-se els polzes; fregar-se els canells; esbandir a consciència i eixugar-se bé”.

Aquí podeu veure el vídeo on la Raquel ensenya el procés als infants, i tot seguit els educadors i educadores del Casal Obert Infantil ensenyen com es renten les mans a casa seva en diversos moments del dia.

Rentar-se bé les mans és un dels reptes que l’equip educatiu ha anomenat Fem Salut, petites accions o indicacions que l’equip educatiu ha enviat telemàticament a les famílies i que els infants han hagut de demostrar que seguien des de casa. Tot plegat per mantenir i millorar els hàbits saludables. “En altres vídeos els hem animat a fer activitat física a casa, els hem recordat la importància de veure aigua durant el dia, especialment quan fem esport; hem insistit que és molt important mantenir una dieta equilibrada i menys calòrica ara que ens belluguem menys, i també que cal pensar a posar-se protecció solar, en aquests dies que tornem a sortir al carrer”, explica la Cristina.

Necessitats bàsiques, gestió emocional i trobar-se a faltar

Més enllà dels reptes Fem Salut, en les darreres setmanes l’equip educatiu ha mantingut un contacte constant amb les famílies, per telèfon i a través de diverses aplicacions. La crisi de la Covid-19 ha suposat que les situacions de vulnerabilitat de moltes d’elles s’agreugessin, i ha calgut fer-hi front: “Busquem i mobilitzem recursos alternatius per donar resposta a les que més estan patint”, explica la Cristina. 

Cristina Artacho: “Busquem i mobilitzem recursos alternatius per donar resposta a les famílies que més estan patint”

Aquests recursos han estat els kits d’emergència i educatius desplegats des del Casal, així com la col•laboració en el repartiment de les targetes moneder que supleixen les beques menjador dels infants. D’altra banda, hem fet arribar algunes de les 65 tauletes donades per Amazon a les famílies que més les necessitaven, així com connexió a internet durant 6 mesos per a algunes llars que no en tenien, gràcies a la col•laboració amb Parlem Telecom.

En aquest context de dificultats sobrevingudes, una de les prioritats de l’equip durant aquestes setmanes ha estat l’acompanyament emocional als infants i les famílies, comenta la Cristina: “Les famílies necessiten saber que hi som. Hem hagut de ser-hi, i ser-hi a prop. Tot i que d’un dia per l’altre vam haver de tancar el local, hem seguit al seu costat a través de les trucades i videotrucades”. 

Cristina Artacho: “Les famílies necessiten saber que hi som”

És precisament degut a aquest contacte permanent que els vincles entre els infants, les famílies i l’equip educatiu s’han fet més estrets que mai, afegeix: “Percebem que ens trobem a faltar. Per a nosaltres és molt gran, i ens passa el mateix. És bonic veure que tenim la necessitat de tornar-nos a trobar, és a dir que valorem allò que fins ara fèiem. Fins ara els infants i les famílies venien al Casal, i ara ens deixen entrar a casa seva amb molt d’agraïment”.

Cristina Artacho: “És bonic veure que tenim la necessitat de tornar-nos a trobar, que valorem allò que fins ara fèiem”

Podeu veure la conversa sencera amb la Cristina Artacho aquí.

Et necessitem per fer possible un gran estiu:
– Vine a fer voluntariat
– Fes un donatiu 

NotíciaEnfortint hàbits saludables i vincles afectius al Casal Obert Infantil de Salt