Kevin Tarrega: “Venir al Casal m’ha donat una visió més social del meu entorn”

8/08/2023

 

En entrar a l’escola Milà i Fontanals, al barri del Raval de Barcelona, els nens i nenes que participen en el Casal d’estiu estan dispersos pels diferents espais que aquesta escola ofereix en acollir les activitats d’estiu del Casal dels Infants del barri del Raval. La majoria d’infants estan al pati, repartits pels trossos banyats amb ombra en aquest dia assolellat d’agost. Un grup més petit està a dins, al gimnàs, decorant un futbolí i, després, improvisant un partit de futbol a escala real. 

En aquest últim grup es troba en Kevin Tarrega, auxiliar educatiu i vetllador, amb l’infant que acompanya i altres nens. Després de fer voluntariat dos estius seguits, en Kevin està treballant com a contractat al Casal, però fa anys que hi forma part: des dels 6 anys que participa en el Casal dels Infants del barri del Raval. Té dos germans, de 5 i 14 anys, també vinculats al Casal en el Centre Obert Infantil (COI) i l’Adolescent (COA). 

 

Quin record tens del Casal dels Infants?

Me’n recordo del Casal d’estiu, quan anava a Petits, a Mitjans, jo venia a aquesta escola i m’agradava moltíssim anar al gimnàs a jugar al mata conills. També me’n recordo de jugar aquí, tot i que no hi havia aquesta pista. Me’n recordo que no volia marxar mai de colònies pel trajecte, perquè em marejava i vomitava, no m’agradava gens. Però, després, quan arribava, m’ho passava increïble. Durant el curs també venia, m’agradava moltíssim venir al Casal

El Casal m’ha ajudat moltíssim a estructurar els meus problemes com a infant. Potser era que un llapis se m’havia trencat a l’escola, però que el Casal estigués allà i em digués que no passava res, ja era suficient. I ho agraeixo moltíssim, perquè encara que no hagués estat un problema als ulls d’una persona adulta, com a infant ho valorava molt. I que el Casal tingui aquesta visió que els problemes que té l’infant són importants, s’agraeix.

“Que el Casal tingui aquesta visió que els problemes que té l’infant són importants, s’agraeix”.

 

Per què vas decidir fer voluntariat al Casal? 

Quan vaig fer voluntariat, estava de participant de Joves. Necessitaven un voluntari d’urgència per anar de colònies per una baixa, i vaig dir que sí sense dubtar-ho perquè abans d’acabar el Casal Jove ja sabia que volia treballar amb el Casal. Va ser una porta que es va obrir i la vaig aprofitar. L’estiu següent vaig fer de voluntari per anar de colònies a Avià durant 5 dies, i m’ho vaig passar molt bé. 

 

Com és passar de ser un infant a un referent? 

La diferència de passar a ser participant a un monitor i referent és la responsabilitat, saber posar límits. Quan ets un infant no poses límits, però com a referent els has de posar perquè no et faltin al respecte. L’infant ve a passar-s’ho bé, i com a monitor també, però també vens a treballar. 

Ara estic treballant amb l’Anna Solanas, que és l’educadora responsable de COI Raval, i també la vaig tenir de referent a COA en el seu primer any d’intervenció. Tenir-la com a companya de feina és molt més fàcil que si l’hagués de conèixer ara, perquè ja sé com és treballar amb ella, encara que no haguéssim fet abans. Hi ha una comunicació més propera, i hi ha records compartits que et remouen a vegades. 

 

Kevin i infants

 

En què consisteix el teu rol de vetllador en el Casal d’estiu? 

Estic treballant d’auxiliar educatiu, i més concretament de vetllador d’un nen. Treballar de vetllador consisteix a estar tota l’estona o gran part del temps amb l’infant que tens assignat. Això funciona de manera que si l’infant no vol anar a menjar amb el grup, has d’estar amb ell intentant que vagi amb el grup i si no vol, estar amb ell perquè no es faci mal i no li passi res. És cobrir les seves necessitats. L’acompanyes, és un acompanyament constant

Un infant pot necessitar un acompanyament més individualitzat a diferència de la resta del grup, perquè tindrà diferents necessitats especials educatives o un diagnòstic. I per aquest diagnòstic o aquesta necessitat especial educativa no vol dir que no pugui fer el Casal d’estiu, aleshores, fa el Casal d’estiu amb un vetllador. 

 

Com vas saber que et volies dedicar a l`àmbit social? 

Venir al Casal m’ha donat una visió més social del meu entorn. El fet d’estar aquí i veure com treballen m’ha inculcat una visió més social. De fet, vaig fer el grau mitjà d’Atenció a persones amb sociodependència perquè volia fer Integració Social, i ho vaig saber gràcies al Centre Obert Adolescent. Una tarda parlant i fent els deures, vaig pensar “potser vull fer Integració i treballar al Centre Obert”. I així va ser, em vaig treure l’ESO, vaig fer el grau mitjà, aquest any he començat Integració Social i me’n queda un altre. Durant el Nadal de l’any passat, vaig fer un curs intensiu de monitor de temps lliure. Estic fent les pràctiques mentre estic treballant aquí per treure’m el títol. 

 

Quins plans tens per més endavant?

Ara estic fent Integració Social, i també voldria fer Educació Social. Em vull centrar en els meus estudis per anar a la universitat, i l’estiu que ve tornar a treballar amb el Casal dels Infants, si es pot. 

 

EntrevistaKevin Tarrega: “Venir al Casal m’ha donat una visió més social del meu entorn”