Joves i petits sembrant aprenentatges al Raval

16/04/2019

Fa poc més d’un any, joves del Programa de Formació Inicial en auxiliar de muntatges d’instal•lacions d’aigua, electricitat i gas van dissenyar unes taules de llum com a exercici pràctic de la seva formació. Un cop acabades, les van portar a l’aula dels serveis maternoinfantils Vincles i Minúscula, on ara les fan servir per jugar i aprendre nens i nenes menors de tres anys.

Però la idea era que les taules no només fossin útils per als infants de Vincles, sinó construir-ne més per a altres entitats o serveis del barri. L’equip del Casal va picar a la porta de l’Escola Bressol Canigó, i al centre van rebre de bon grat la proposta de les taules de llum. Però podien esperar a tenir-les. El que realment els resultava prioritari de cara al curs següent era muntar un hort al jardí, i així és com van deixar encarregades dues jardineres de fusta perquè les fabriquessin joves del Casal amb coneixements de fusteria.

A començaments de gener d’aquest any, l’encàrrec va caure a les mans de la vintena de joves que participen en l’espai Aterra. Es tracta d’un nou servei del Casal dels Infants en què joves migrats de 18 a 24 anys que han arribat fa poc a Catalunya adquireixen eines per conèixer millor el seu nou entorn i realitzen una formació competencial en manteniment d’edificis. En aquesta part més tècnica del servei, els joves aprenen nocions d’electricitat, pintura, fontaneria i fusteria. Donaven el perfil: s’encarregarien de les jardineres.

 

Per començar, l’AMPA de l’escola bressol va subministrar al Casal les fustes, els cargols i claus i la tela necessària per retenir l’aigua. Un cop tot el material estava a punt al taller del Casal, va començar el treball en equip entre els joves  “Ens hi vam posar entre tots i vam tenir les jardineres llestes en pocs dies”, recorda en Khizar Mubharik, un dels participants del servei. Té 18 anys, és del Paquistan i fa 9 mesos que ve al Casal dels Infants, on abans de l’Aterra va fer el curs d’Ajudant de Cambrer i classes de castellà. “Ara que queden pocs dies per acabar el curs, veig que he millorat el castellà i he après electricitat. Espero poder fer pràctiques en una empresa, més endavant”, explica al taller, mentre els companys recullen cables després de fer un exercici de circuit elèctric.

 

L'Omar i en Khizar retallant la lona que reté l'aigua a la jardinera
L’Omar i en Khizar retallant la lona que reté l’aigua a la jardinera

Dominar més les llengües és precisament una de les competències que més valoren els joves de l’Aterra—passa el mateix en altres serveis adreçats a joves nouvinguts, com en el cas del Prepara’t, que ofereix cursos de català i castellà—. “Fa sis mesos no parlava ni una paraula de castellà, ara en sé bastant més”, diu l’Omar Er Rays, que és marroquí, també te 18 anys i és un més al grup de l’Aterra.

 

Omar Er Rays (participant): “Fa sis mesos no parlava ni una paraula de castellà, ara en sé bastant més”

Autoconeixement i resiliència
“Són joves que provablement encara hauran de tenir paciència per trobar una feina”, explica en Cisco Pelay, l’educador del servei. “N’hi ha que encara no tenen el permís de residència, els falta formació, i per ara s’estan situant en la seva nova realitat. En aquest procés, donem molta importància a l’autoconeixement, al fet que aprenguin a gestionar les seves emocions, tolerin la frustració i tinguin capacitat de resiliència”, afegeix.

 

Cisco Pelay (educador): “Donem molta importància al fet que aquests joves treballin l’autoconeixement, aprenguin a gestionar les seves emocions, tolerin la frustració i tinguin capacitat de resiliència”

El servei comença cada dia a les 9 h i acaba a les 14 h. Durant  la primera mitja hora, comparteixen una estona que anomenen d’acollida, un espai informal en què comenten notícies o alguna altra lectura, xerren una estona… Després fan una hora de llengües o matemàtiques de forma alterna, ambdues matèries amb una orientació molt pràctica per al dia a dia.  En acabat, d’11 h a 12.30 h, comparteixen una tutoria grupal o bé el que anomenen coneixement del medi. “Els donem eines per conèixer la ciutat i orientar-los en els tràmits que han de fer:empadronar-se, conèixer espais de lleure on poden participar… Un dia vam anar de visita al Casal de Joves Palau Alòs, per exemple”. L’última hora i mitja la passen al taller, fent la formació tècnica.

El gran dia
Uns dies abans que els nois de l’Aterra rebessin el diploma del servei, ja entrats en la primavera, va arribar el moment d’entregar les jardineres. Aquell matí, al pati de l’Escola Bressol Canigó, els infants esperaven els joves, que arribaven amb el Cisco, el Hammid —també educador— i el Jose Luís —una de les persones voluntàries del servei, que els fa classes de matemàtiques—. 

 

Khizar Mubharik  (participant): “El dia que vam entregar les jardineres vam jugar amb els nens i nenes i va ser genial”

 

Les cares eren de sorpresa i expectació. D’entrada els nens i nenes semblaven no entendre gaire què eren aquelles estructures de fusta, però quan els van indicar que les havien d’omplir de terra, s’hi van posar amb moltes ganes. “Vam jugar junts i va ser genial, perquè són nens, i això sempre dona alegria”, recorda el Khizar. Grans i petits van deixar ben plantades i regades unes maduixeres i uns juliverts.

https://www.youtube.com/embed/7tJymb4JC9o

ReportatgeJoves i petits sembrant aprenentatges al Raval