Arrenca el nou curs de l’Escola Suma

27/11/2023

 

Hem arrencat amb les activitats d’Escola Suma, el programa d’educació en valors del Casal dels Infants que treballa braç a braç amb les escoles. Amb el nou curs escolar, hem reprès la nostra activitat de sensibilització de l’alumnat sobre les desigualtats socials, amb la que volem acostar els i les alumnes a realitats que sovint senten molt allunyades però que passen a les seves ciutats, molt a prop seu.

En una de les primeres xerrades d’aquest curs, en Tchacka Doumbia, exparticipant del Servei de Transició a l’Autonomia del Casal i voluntari d’Escola Suma, i l’Aina Ruiz, tècnica del projecte, es van desplaçar a l’escola Sagrat Cor de Sarrià per dur a terme l’activitat “Podries ser tu” amb l’alumnat de 6è de primària.

La xerrada de sensibilització, emmarcada dins un itinerari formatiu sobre migracions que estava estudiant l’alumnat de l’escola, va permetre als nens i nenes escoltar en primera persona el testimoni del Tchacka, que va migrar sol des de Mali quan tenia 15 anys.

 

Testimonis en primera persona 

S’aprèn a través de l’emoció, i estem convençudes que la relació directa amb els i les protagonistes és fonamental per transmetre, de manera testimonial i emocional, la nostra missió. Per això oferim xerrades protagonitzades per nois i noies en situació de vulnerabilitat social participants de les activitats del Casal dels Infants.

Són testimonis en primera persona de joves d’origen estranger que han patit el racisme i la desigualtat i ho han superat. Amb aquests testimonis generem debat i intercanvi entre joves del Casal i l’alumnat, fomentant-ne l’empatia i reflexionant sobre la desigualtat d’oportunitats, els processos migratoris i la discriminació.

Com passa sempre que visitem escoles amb el Tchacka, l’activitat va ser un èxit i l’hora se’ns va quedar curta. Mans alçades dels nens i nenes que encara volien continuar fent preguntes, sabent-ne més de la història del Tchacka. 

 

Una activitat que fomenta l’apoderament i l’empatia 

Quan ens despedíem sense adonar-nos-en, els i les alumnes van envoltar en Tchacka, demanant-li que els xoqués les mans, fer-se una foto… I el Tchacka es va sentir protagonista i potser, fins i tot, una mica important.  No li deu passar massa sovint en el seu dia a dia, on continua trobant-se amb el racisme i la discriminació de moltes persones. Però avui, per a aquests nens i nenes, el Tchacka era l’estrella. Perquè amb l’activitat “Podries ser tu” no només aconseguim acostar els i les alumnes a les històries de vida d’aquests nois i noies en situació de vulnerabilitat social i generar empatia, sinó que també ajudem els joves a guanyar confiança i seguretat, a apoderar-se, i a donar-los més eines per tirar endavant.

 

Descobreix què més fem a l’Escola Suma aquí 

NotíciaArrenca el nou curs de l’Escola Suma