Pobresa energètica: el testimoni de la Vanesa Pons, participant del Casal dels Infants, a Catalunya Ràdio

15/12/2021

El passat divendres 3 de desembre, la Vanesa Pons, participant del Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet, va ser entrevistada com a persona afectada per la pobresa energètica a ‘El matí de Catalunya Ràdio’. El testimoni de la Vanesa va ser l’últim d’una sèrie d’entrevistes que el programa matinal va dur a terme al llarg de la setmana per posar nom i veu a aquest fenomen de desigualtat. 

 

La Vanesa és mare de tres fills, de 4, 6 i 13 anys, també participants del Casal, i treballa com a empleada domèstica. Tot i netejar diferents cases i comunitats, el seus ingressos i els del seu marit, qu犀利士
e no té feina i ha esgotat la prestació d’atur, amb prou feines els permeten cobrir necessitats tan bàsiques com pagar el lloguer o comprar menjar. “Estem tramitant l’ajuda familiar (l’Ingrés Mínim Vital), però s’està allargant fent-ho per Internet, estem demanant cita física per agilitzar el procés”, explica. 

La Vanessa intenta trobar totes les maneres possibles per poder estalviar: a casa no utilitzen l’assecador pels cabells després d’una dutxa, aprofiten quan cuinen sopa per escalfar la casa, i ha hagut de canviar el supermercat quan van apujar el preu del pa. 

Ens trobem en ple hivern, però la Vanessa i la seva família no tenen calefacció a casa i, si la tinguessin, tampoc es podrien permetre encendre-la, segons comparteix a l’entrevista. Com la Vanessa, un 9,8% de les llars a Catalunya no podien mantenir casa seva en una temperatura adequada durant el 2020, segons l’Enquesta de Condicions de Vida de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El mateix any, un 12,4% de persones a Catalunya havien tingut endarreriments relacionats amb l’habitatge, com el pagament del lloguer o les factures. Aquesta dada s’ha quasi doblat d’un any a l’altre, ja que el 2019 el percentatge era de 7,5%. 

La Vanessa també relata com les condicions i l’estat de casa seva dificulten tenir un espai agradable per a tota la família: “és un pis humit, i fa fred, sobretot en l’habitació dels nens. Té una paret que toca a la galeria i està bufada, perquè quan plou es deu filtrar l‘aigua”. També han d’estar atents a apagar els llums que no es fan servir, o no deixar córrer l’aigua més del compte quan es renten les dents. “És una lluita constant de no permetre’t res”, conclou la Vanessa. 

Aquestes limitacions en el dia a dia de la família de la Vanesa són un exemple de la pobresa energètica que afecta moltes llars, és a dir, “la situació en la qual una família té dificultats o no té capacitat per pagar els serveis bàsics d’energia, com la llum, la calefacció o l’aigua calenta, a un cost assequible”, segons l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques. És un fenomen multidimensional que es manifesta de diverses maneres, per això la seva anàlisi engloba diferents indicadors, com la capacitat de mantenir la casa en una temperatura adequada, tenir deutes en el pagament de les factures dels serveis bàsics o les condicions de l’habitatge. 

Fes possible que seguim fes costat a adolescents i joves en situació de vulnerabilitat

Fes voluntariat. Informa-te’n aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaPobresa energètica: el testimoni de la Vanesa Pons, participant del Casal dels Infants, a Catalunya Ràdio