Teixint somnis: la desfilada de les dones d’El Hilo del Casal de Santa Coloma

30/03/2022

Les dones que formen el grup El hilo del Casal del Casal dels Infants de Santa Coloma van poder veure un dels seus somnis complerts i representats en l’esdeveniment ‘Teixint somnis’: van desfilar damunt d’una passarel·la els vestits que elles mateixes havien dissenyat i confeccionat, inspirats en els somnis de cada una, aquest diumenge al local de La CIBA.

 

‘Teixint somnis’ és el resultat d’un any d’aprenentatges, reptes, esforços i processos de creació col·laboratius. El diumenge va ser el moment per ensenyar, davant d’un centenar d’assistents, entre els que es trobaven companyes del Casal, amigues, marits i fills i filles, la culminació d’aquests esforços. Les set dones van desfilar els vestits dels seus somnis i, alhora, van poder complir-ne un altre. “El somni també és ser visibilitzades i poder mostrar les creacions fetes amb esforç, motivació, de moments compartits, d’il·lusió, poder mostrar el resultat de totes aquestes emocions”, explica la Bea Hernán, educadora del grup i del Casal Familiar. 

Retrats de les set participants en la desfilada.

Fotos: Maria Lorenzo Real

 

Damunt la passarel·la, tot i els nervis, les dones van desfilar lluint les seves creacions, acompanyades d’un muntatge d’imatges i una veu en off que explicava els somnis que cada vestit representava: amistat, elegància, reflex, trobada, florida, vida i gratitud. “Estaven molt nervioses, però un cop a la passarel·la es van crèixer, estaven segures i orgulloses d’elles mateixes, va ser molt emocionant”, recorda la Bea. 

Fa un any, el grup va començar a rebre classes de patronatge de la mà de la Mari Carmen, voluntària al Casal que treballa a Mango com a patronista, que les visitava els dissabtes cada dues setmanes per ensenyar-los tècniques de patronatge. Aquest procés va començar amb les dones aprenent les bases del patronatge, i va continuar amb la creació dels seus patrons amb les mides de cada una d’elles. També van aprendre sobre els diferents tipus de teles i les seves propietats per saber quines escollir a l’hora d’elaborar i cosir els vestits com elles volien, gràcies a les donacions de teles i material de Mango. 

Dues dones desfilen els seus dissenys damunt de la passarel·la.

Foto: Maria Lorenzo Real

Amb una mica més de domini sobre les tècniques de patronatge, les dones van aventurar-se a dissenyar i confeccionar els vestits dels seus somnis. Les set participants van tenir converses individualitzades amb la Bea per parlar del concepte que cada una volia representar amb el vestit, en quines ocasions se’l posaria i en quins vestits es volia inspirar per crear el seu disseny. A partir de la idea, les dones es van posar mans a l’obra per començar a construir els seus vestits de manera col·lectiva, ajudant-se, aprenent i aportant idees entre elles. 

Durant el procés, el grup ha comptat amb l’ajuda d’una voluntària del Casal dels Infants de Santa Coloma que estudia moda i patronatge, i de dues models professionals, mare i filla, en una classe magistral per aprendre a desfilar sobre la passarel·la. També van anar a visitar l’exposició dels models i vestits de Pedro Rovira, al Museu de Badalona, per documentar-se i agafar noves inspiracions.

El Hilo del Casal va néixer el 2015 del desig de les mares participants del Casal Familiar del Casal dels Infants de Santa Coloma d’emprendre un projecte conjunt. La costura els ha servit per teixir un espai de trobada, confiança, cura i autoconeixement, on poder compartir, ser escoltades i sostingudes. Des d’aleshores, les dones del Hilo del Casal han participat en diferents fires, com la Fira de Nadal del barri de Fondo, i han creat una exposició amb els seus treballs, Pretty Tired Faces, que es va exposar al CCCB a finals de 2019. D’ara en endavant, el grup planeja crear nous espais conjunts amb altres grups de dones de la ciutat que també cusen, i seguir aprenent tècniques de patronatge per crear altres peces de roba.

Fes possible que seguim reforçant vincles i oferint espais de suport a infants, joves, mares i famílies en situació de vulnerabilitat.

Fes voluntariat. Informa-te’n aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaTeixint somnis: la desfilada de les dones d’El Hilo del Casal de Santa Coloma