Començar de zero al Casal dels Infants

9/11/2023

 

La Génesis va entrar per primera vegada al Casal dels Infants de Badalona amb set mesos, ben aferrada al cos de la Raquel Membreño, la seva mare. En tot moment necessitava veure-la i sentir-la ben a prop, com és natural en el primer any de vida de les criatures. El nadó estableix per supervivència el seu vincle afectiu amb els referents adults que en tenen cura, principalment la mare. Tot i no separar-se de la Raquel, al servei maternoninfantil Vincles se li va obrir un nou món d’estímuls i de primeres relacions amb altres bebès. Avui ens hi endinsem compartint un matí amb elles al servei. Descobrim què pot suposar per a un nadó en situació de vulnerabilitat començar de zero al Casal dels Infants. I també, és clar, per a la seva mare, que també inicia una nova etapa.

«En només un mes, he notat un gran canvi: va començar a moure les seves manetes, a cantar cançons, a gatejar més de pressa. S’ha espavilat!», explica la Raquel. Ho hem pogut veure des de primera hora: la Génesis està ben juganera. Ara amb unes boles platejades on es pot veure reflectida, ara amb cubs apilables. Gateja amunt i avall. Mou les mans mentre el grup canta la cançó del bon dia. Somriu.

Raquel Membreño, participant de Vincles: «En només un mes, he notat un gran canvi en la meva filla: va començar a moure les seves manetes, a cantar cançons, a gatejar més de pressa. S’ha espavilat!»

Aquest és precisament un dels principals objectius de Vincles amb els petits i petites: estimular el seu aprenentatge a través del joc i l’experimentació. Així mateix, busca l’enfortiment del lligam maternoinfantil i l’establiment d’hàbits i rutines saludables. «Tenir estímuls correctes en una edat tan primerenca, farà que aquests infants siguin capaços d’aprendre, de comunicar-se, de relacionar-se… Tot estímul i aprenentatge que es faci ara és la base del desenvolupament posterior. Sense aquesta base, comencen amb un peu coix», explica la Laura Morella, educadora del servei.

Laura Morella, educadora de Vincles: “Tenir estímuls correctes en una edat tan primerenca, farà que aquests infants siguin capaços d’aprendre, de comunicar-se, de relacionar-se… Sense aquesta base, comencen amb un peu coix”

 

La Raquel i la Génesis participant a Vincles Badalona.

La Raquel i la Génesis participant a Vincles Badalona.

 

0-3: una etapa clau per combatre les desigualtats

La Laura ho sap de primera mà, però també ho diu l’evidència científica: els primers anys de vida són crucials, ja que determinen el desenvolupament del cervell i bona part del benestar emocional de les persones. És per això que invertir en educació dels 0 als 3 anys, més enllà de garantir un dret de tots els nens i nenes, és una de les eines més eficients per combatre les desigualtats socials.

A Catalunya, però, només 4 de cada 10 infants menors de 3 anys va a l’escola bressol, en bona part perquè l’accés a aquests centres no és universal ni gratuït –únicament l’escolarització no té cost en el curs d’I2–. És també una etapa marcada per les desigualtats, ja que la proporció d’infants escolaritzats en situació social desfavorida o de nacionalitat estrangera és baixa. Per això, mentre no siguin centres gratuïts i amb places per a tots els infants, hem reclamat que els criteris de prioritat per accedir-hi afavoreixin més els infants en situació de vulnerabilitat, com recollíem al dossier ‘Petita infància, grans desigualtats: l’accés a l’educació dels 0 als 3 anys a Catalunya’.

 

La Génesis amb contes i jocs per a la primera infància.

 

Suport integral en la criança

En aquesta etapa, però, enfortir el desenvolupament dels infants està estretament lligat al suport i la cura de les persones que se’n cuiden. I en aquest aspecte, les dones són les qui assumeixen més protagonisme en la criança, tant per la naturalesa del vincle afectiu entre la mare i l’infant com perquè, majoritàriament, és en elles on més recau el pes de les cures.

A Vincles les dones reben tota la informació necessària per tenir més eines en la criança, i també per conèixer serveis especialitzats que tenen al seu abast. Aquest suport és alleugeridor, en una època de grans canvis que poden desestabilitzar les dones i el conjunt de la família.

Una xarxa contra les pors

Cal tenir en compte que moltes de les participants han viscut processos migratoris. El fet de no comptar amb xarxa familiar i d’amistats pot generar encara més aïllament en la maternitat. En el cas de la Raquel, és Nascuda a Nicaragua i va arribar a Catalunya tota sola amb només 18 anys. Ja tenia una filla, la Valentina, que va haver de deixar al seu país d’origen a càrrec de la seva mare i unes tietes. Finalment, després de molta lluita per tirar endavant per part de la Raquel, la seva parella i la Valentina van poder venir a viure a Catalunya per la via del reagrupament familiar.

La seva experiència ara, doncs, és molt diferent de la de la seva primera maternitat. «Vincles m’ha ajudat molt a relaxar-me, perquè tenia moltes pors amb la criança», comparteix la Raquel. «Em preguntava si ho estava fent bé o no, amb dubtes com ara si era normal que la Génesis encara no gategés als set mesos. Aquí em van dir que sí, que cada infant té el seu procés evolutiu».

 

Vincles és un punt de trobada i suport mutu per a les participants.

 

Apoderament de les dones

El suport a les dones a Vincles va més enllà del que té a veure amb les seves criatures. Un dels objectius del servei és que elles es posin en el centre, més enllà del seu rol de mares. I per això compten amb l’Espai Dona, on es dediquen temps a si mateixes i estableixen lligams amb les companyes. «Volem que les mares s’apoderin, que recordin que no només són mares, que abans eren filles, germanes, amigues, treballadores… que eren moltes coses. Que tinguin un espai respectuós i segur, que sigui com casa seva, on se sentin acollides i puguin obrir-se tal com són», explica la Laura. Així és com ho ha viscut la Raquel, que agraeix comptar amb un espai de confiança on sentir-se escoltada, com a mare i com a dona.

La mirada apoderadora també és cap al futur. Cap al camí que les dones emprendran després d’haver criat. «Treballem aspectes com la inserció laboral i la formació, i l’aprenentatge del català i el castellà. Es tracta que surtin del cercle de la maternitat i ampliïn mires», afegeix. Per tot plegat, Vincles és, en definitiva, on comença tot. L’inici segur i amb estímuls d’un itinerari vital per als nadons, una nova etapa de reptes i projectes per a les dones que els han portat al món i un entramat col·lectiu d’històries compartides i suport mutu.

ReportatgeComençar de zero al Casal dels Infants