Cultura, tradició, roses i llibres: la Diada de Sant Jordi al Casal dels Infants

20/04/2022

Aquest dissabte 23 d’abril se celebra a Catalunya la Diada de Sant Jordi, una de les tradicions més seguides en la cultura catalana. Els pobles i les ciutats s’omplen de paradetes, es regalen llibres i roses, i la gent surt al carrer per gaudir de l’ambient festiu, d’amor i de cultura. Al Casal dels Infants reivindiquem durant tot l’any que la lectura i l’escriptura són claus en l’educació i la inclusió social de tots els infants i joves, i fomentem l’hàbit de la lectura entre infants i adolescents en risc d’exclusió.

 

Per aquesta diada, els participants del Casal han estat preparant material i manualitats per a les diferents paradetes que muntaran el dissabte 23 d’abril. Els donatius que aconsegueixin serviran per organitzar activitats i sortides amb els companys i companyes del seu grup del Casal. La solidaritat s’ha estès també entre als alumnes de 2n d’Integració Social del centre CEIR ARCO Villaroel, els quals el dia 23 estaran a la porta del centre venent roses i punts de llibre fets amb material reciclat, per recaptar diners per al Casal. 

A continuació, detallem en un mapa en quins punts hi haurà paradetes del Casal dels Infants durant la diada de Sant Jordi: 

A part d’organitzar les paradetes, infants, joves i famílies dels diferents barris on actua el Casal participen al llarg de la setmana en activitats per aprendre sobre la llegenda i la celebració del dia de Sant Jordi en la cultura catalana. Al barri del Raval, a Barcelona, els nens i nenes de Casalet treballaran la llegenda de Sant Jordi, però amb un gir d’actualitat: el drac és cuiner, la princesa pren les seves pròpies decisions, i en Jordi és un poruc que es veu obligat a salvar la princesa per pressió social. Els infants també gaudiran de la representació teatral per part de l’equip de voluntàries i educadores, faran punts de llibre i rebran un llibre com a regal. 

A Santa Coloma, el dia previ a la diada, els infants participaran en un taller de punts de llibre al barri de Fondo, juntament amb altres entitats del barri. Les dones d’El hilo del Casal han estat preparant material amb tela i ganxet de tota mena per a la paradeta del 23 d’abril a la plaça de la Vila: bosses de mà, lligacues, fundes per portar el telèfon mòbil, motxilles, etc. A més, han confeccionat roses de ganxet vermelles unides a un llapis.

Dones fent roses vermelles de ganxet.

Les dones d’El Hilo del Casal confeccionen roses vermelles de ganxet.

A Badalona, petits, mitjans i grans participaran en una activitat conjunta, dinamitzada pels adolescents i els joves, amb diferents tallers: confecció de roses, contacontes, punteria al drac i pintura facial. També hi haurà al pati una fira de llibres, on podran triar un llibre per emportar-se a casa. La tarda del divendres 22 d’abril a les 17h, infants, joves i famílies celebraran el Sant Jordi a la plaça Sant Elies juntament amb altres entitats del barri. 

A Besòs i La Mina, la celebració de Sant Jordi va començar a l’inici de la setmana. Els nens i nenes del Centre Socioeducatiu Cascavell van participar el dimarts en una activitat d’explicar contes sobre Sant Jordi a la Biblioteca Font de la Mina. Al llarg de la setmana, els infants i adolescents dels diferents centres faran tallers de flors de paper i activitats per conèixer la tradició, mentre que els participants de Fem Família participaran en un concurs literari, organitzat per la Fundació Pere Closa

A Salt, els més petits aprendran sobre la tradició per racons: un creatiu on faran punts de llibre, un altre amb un joc de taula creat per l’equip d’educadors i educadores posant una mirada de gènere a la llegenda de Sant Jordi, i un últim on els nens i nenes podran inventar un final alternatiu a la història. També hi haurà un espai de lectura on els més grans llegeixin contes de Sant Jordi. Els adolescents participaran en un taller de màscares, mentre que els infants i mares de Vincles construiran titelles de dits amb tots els personatges de la llegenda. 

Fes possible que seguim fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat.

Fes voluntariat. Informa-te’n aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaCultura, tradició, roses i llibres: la Diada de Sant Jordi al Casal dels Infants