Engeguem seminaris internacionals amb la UPF per millorar la protecció dels infants i joves migrants a Barcelona i Tànger

22/04/2021

El Casal dels Infants i el grup de recerca Transgang de la Universitat Pompeu Fabra hem iniciat un seguit de seminaris internacionals telemàtics que pretenen millorar la protecció dels drets dels infants i joves a Barcelona i Tànger que han migrat o s’han planejat fer-ho. La iniciativa va dirigida als professionals que des de Catalunya i el Marroc acompanyen aquests nois i noies, i forma part del projecte Rassif que impulsem el Casal dels Infants del Marroc en col·laboració amb l’entitat marroquina Aiceed.

El Rassif té com a objectiu l’atenció i protecció dels drets dels menors marroquins en procés migratori, així com respondre als reptes que genera la seva mobilitat transnacional, i compta amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona. Transgang estudia experiències de resolució de conflictes en associacions de joves en situació de carrer al sud d’Europa el nord de l’Àfrica i Amèrica.

L’objectiu dels seminaris engegats en col·laboració amb Transgang és analitzar, construir, avaluar i generar propostes d’intervenció amb joves que migren sols, tenint en compte les conseqüències que aquest procés els pot generar a llarg termini. Aquest intercanvi no només té com a objectiu el traspàs d’informació i coneixements rellevants entre professionals de les dues ribes del Mediterrani, sinó també crear una diagnosi, recollir bones pràctiques i elaborar els indicadors necessaris per entendre l’impacte dels projectes en la vida dels i les joves.

El primer seminari va tenir lloc el 16 d’abril i es va centrar en els drets humans, abordant el marc normatiu i històric que els sustenta i els debats sobre la seva aplicabilitat en el context dels infants i joves migrats.  Va comptar amb una presentació del projecte Rassif i una ponència de l’antropòleg i coordinador científic de Transgang, José Sánchez-García, que va introduir el debat entorn dels drets humans des d’una perspectiva critica que respecti la diversitat cultural i una aplicabilitat transcultural que no sigui contrària als drets humans en si mateixos.

El seminari va concloure amb el debat entre les persones participants i amb el testimoni de joves estudiants de l’escola de segones oportunitats d’Aiceed a Tànger, un espai educatiu on joves que havien interromput el seu itinerari formatiu tenen l’oportunitat de reprendre’l o de començar un procés d’inserció laboral.

Fins que acabi l’any, cada mes se celebrarà un nou seminari, i el procés finalitzarà amb una darrera sessió a Barcelona per presentar els resultats assolits i generar propostes de futur per millorar la protecció dels drets dels infants i joves migrants.

https://www.youtube.com/embed/qw2w6jkCxes

NotíciaEngeguem seminaris internacionals amb la UPF per millorar la protecció dels infants i joves migrants a Barcelona i Tànger