El Hilo del Casal confecciona el vestit d’una nova gegantona de Santa Coloma de Gramenet

16/05/2023

 

Les dones d’El Hilo del Casal, del Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet, han estat treballant en un nou projecte, connectat a la ciutat on viuen i la seva cultura, per dissenyar i confeccionar el vestit de la nova gegantona del Centre de Normalització Lingüística (CNL) L’Heura. La gegantona s’ha presentat durant les festes de Ciutat Gegantera 2023 que aquest any acull la ciutat colomenca del 5 al 7 de maig i aplega colles geganteres d’arreu del territori català.

La nova gegantona, que es diu Heura, va lluir el seu vestit el dissabte 6 de maig, durant la Cercavila de Gegants d’Escola, que va recórrer els carrers de la ciutat juntament amb altres colles geganteres colomenques i del territori català. El vestit de l’Heura estava inspirat en la natura, amb un color verd predominant i motius florals brodats a la camisa. Les dones també han volgut destacar l’aprenentatge del català, i van brodar lletres a la faldilla, com la c trencada, la ela geminada o vocals amb accents oberts.

Homes i dones somriuen a càmera amb un gegant al mig.

El CNL L’Heura estrenava aquest any la seva colla gegantera, i coneixent les habilitats de costura del grup d’El Hilo del Casal, van contactar amb elles per col·laborar en aquesta iniciativa i elaborar el vestit de la gegantona. En el procés, van comptar amb l’ajuda de la Silvia Sintes, cosidora de Santa Coloma amb experiència confeccionant vestits per a gegants i gegantones. Abans de la presentació oficial a la cercavila del 6 de maig, el grup de costura, alumnes i l’equip del CNL van trobar-se al Centre Cívic Fondo per assajar com portar una gegantona, què tenir en compte a la cercavila i fer els últims retocs al vestit. Algunes de les dones del Casal fins i tot es van enfaixar i van fer ballar la gegantona!

Aquesta ha estat una oportunitat per a les dones de contribuir de manera directa en les festes populars de la seva ciutat i de vincular-se amb la cultura amb una tradició del folklore català com són les colles geganteres i les cercaviles, ja que moltes d’elles són d’origen migrat.

El Hilo del Casal va néixer el 2015 del desig de les mares participants del Casal Familiar del Casal dels Infants de Santa Coloma d’emprendre un projecte conjunt. La costura els ha servit per teixir un espai de trobada, confiança, cura i autoconeixement, on poder compartir, ser escoltades i sostingudes. Des d’aleshores, les dones del Hilo del Casal han participat en diferents fires, com la Fira de Nadal del barri de Fondo, i han creat una exposició amb els seus treballs, Pretty Tired Faces, que es va exposar al CCCB a finals de 2019, i han organitzat dues vegades desfilades per ensenyar els vestits confeccionats per elles mateixes, en ‘Teixint somnis el 2022 i ‘Teixint xarxa’ el 2023. En aquesta última iniciativa, les dones del Casal van col·laborar amb altres grups de dones de la ciutat que també cusen en espais de costura compartits, i van seguir aprenent tècniques de patronatge per crear altres peces de roba.

NotíciaEl Hilo del Casal confecciona el vestit d’una nova gegantona de Santa Coloma de Gramenet