Joves extutelats i extutelades treballen al Casal dels Infants per facilitar-los itineraris d’inserció en el món laboral

15/07/2022

L’equip del Casal dels Infants està format per més de 220 persones contractades i prop de 1.000 col·laboradores (la majoria voluntàries i una part en pràctiques), que conjuntament treballem de manera compromesa perquè els infants, joves i famílies que acompanyem superin el risc d’exclusió social. 

Aquest any, s’han unit a l’equip sis joves, entre altres noves incorporacions, gràcies a una convocatòria del Programa Treball i Formació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a joves tutelats i extutelats per l’Administració de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és facilitar experiències professionals a joves que, per haver estat tutelats, parteixen d’una situació de més vulnerabilitat. La intenció és que aquestes oportunitats els facilitin itineraris d’inserció en el mercat de treball.

La població jove fa anys que encadena crisi rere crisi, s’ha precaritzat el mercat laboral i és difícil entrar-hi sense experiència prèvia. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), la taxa d’atur entre joves dels 16 als 24 anys és 25,33%, és a dir, un de cada quatre joves no té feina. La situació empitjora si hi sumem la vulnerabilitat de ser un o una jove extutelada, havent d’assumir una emancipació primerenca, amb les responsabilitats que comporta i sense una xarxa de suport propera que ajudi a fer la transició cap a l’adultesa. 

Els i les sis joves que ara treballen al Casal van començar a fer-ho el desembre de 2021, i tenen un contracte a jornada completa durant 12 mesos, un període en què també participen en accions de formació a càrrec del SOC. A més, compten amb l’acompanyament d’una referent dins del Casal, qui els dona suport, els guia i els facilita una millor adaptació al lloc de treball i un reforç competencial. Aquests i aquestes joves desenvolupen les seves tasques al barri del Raval, a Salt, a Badalona, i als departaments de Gerència i Finances, Serveis Generals, i Comunicació, incidència i sensibilització.  

L’Aymane Gharrafi i la Sara Toboso són dos dels joves que han estat contractats gràcies a aquesta convocatòria. L’Ayman té 21 anys i treballa al barri del Raval, donant suport a l’equip amb les tasques de gestió, administració i intervenció al Centre Obert. També ajuda amb els cursos de castellà i informàtica. La feina de la Sara, de 22 anys, és molt similar, i la du a terme a Badalona, amb el grup de Petits del Centre Obert Infantil la Betsaida, que tenen entre 3 i 5 anys, i a Vincles, l’espai maternoinfantil per mares i les seves criatures, durant el mes de juliol.

L’Ayman va marxar de Tànger quan encara era menor, amb 17 anys. Va passar per Andalusia i va acabar a Catalunya, on continua vivint i espera que així sigui durant molt de temps. Al cap de sis mesos de sortir del centre de protecció de menors on va ser tutelat, però, li va vèncer el permís de residència, que no va poder renovar fins passats dos anys, precisament una setmana abans que comencés a treballar al Casal. “És molt difícil viure el dia a dia pensant que no puc treballar legalment, que no puc jugar en una lliga de futbol, que no puc tenir una vida estable”, recorda. Tot i trobar-se en una situació d’irregularitat durant quasi tres anys, gràcies al seu referent va trobar un pis de persones extutelades i va poder estudiar un curs de dinamitzador esportiu, un grau mitjà de control de qualitat d’aliments, i un curs d’accés al grau superior d’Integració Social.  

Aymane Gharrafi: “És molt difícil viure el dia a dia pensant que no puc treballar legalment, que no puc jugar en una lliga de futbol, que no puc tenir una vida estable”

La Sara és de Barcelona, i amb 16 anys va passar a ser tutelada, el que ella descriu com una oportunitat. Des que estava al centre de protecció, la Sara tenia molt clar que s’havia de posar a treballar per aconseguir una certa estabilitat i autonomia. Actualment, els i les joves extutelades tenen dret a una prestació econòmica fins als 21 anys, prorrogable fins als 23, si han estat com a mínim un any sota la tutela de l’administració; si és menys temps, tenen dret a la prestació durant 12 mesos. Quan la Sara va deixar d’estar tutelada, en haver-ho estat menys de tres anys, només li corresponien 6 mesos de prestació. Entre feina i feina, la Sara ha continuat estudiant, té el curs de monitora i ara per ara cursa el Cicle Superior en Dietètica. “Gràcies a la feina al Casal tinc estabilitat econòmica, que no dóna la felicitat, però sí molta tranquil·litat”, explica. 

Sara Toboso: “Gràcies a la feina al Casal tinc estabilitat econòmica, que no dóna la felicitat, però sí molta tranquil·litat”

Ambdós estan agraïts per l’oportunitat i molt contents amb la feina i l’equip d’educadors, educadores i voluntàries amb qui estan treballant. “Em sento un més de l’equip, molt acollit, i m’encanta treballar amb nens i nenes”, diu l’Aymane somrient. La Sara destaca la confiança, la llibertat i el bon ambient que ha trobat al seu lloc de feina al Casal. 

Als dos joves els queden encara cinc mesos de treball al Casal per endavant, on continuaran aprenent sobre intervenció i lleure educatiu amb infants, joves i famílies, i desenvoluparan la seva vocació pel món social. Una vocació que esperem que puguin aplicar en les seves futures feines.

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

 

NotíciaJoves extutelats i extutelades treballen al Casal dels Infants per facilitar-los itineraris d’inserció en el món laboral