La salut visual dels infants

5/08/2021

Avui en dia totes i tots som conscients dels danys que poden causar els raigs ultraviolats i raigs UVA a la pell i ni se’ns passaria pel cap exposar als nostres fills i filles als raigs del sol sense posar-los crema protectora. Al mateix temps, sovint no pensem en que aquests mateixos raigs solars son molt perillosos per als ulls dels nostres fills, i que es una zona sensible que hem de protegir des de ben petits amb ulleres de sol. 

La salut és molt important, ens preocupem de que els nostres fills i filles duguin una alimentació equilibrada, de que facin esport, dormir les hores que calen… tot això és fonamental, però no ens hem d’oblidar de la salut visual dels infants, perquè hi ha òrgans, com els ulls, que també necessiten certes cures per mantenir-se sans.  

Al Casal dels Infants vetllem perquè els infants i joves en risc d’exclusió no es quedin enrere per problemes visuals, per això creem aliances com aquesta que us explicàvem al nostre butlletí amb Etnia Foundation. 

Avui us parlarem de la salut visual en els infants, de per què és important cuidar-la des de petits i com fer-ho correctament

 

Què significa salut visual? 

La salut visual fa referència al correcte funcionament dels ulls, nervis, músculs i cervell, és a dir, de tots els elements que intervenen en el procés de la visió, i que han de funcionar bé per interpretar la realitat que percebem a través dels ulls. 

És fonamental que cuidem la salut visual dels nostres fills i filles perquè estiguin sans i no se’ls generin problemes que els poden afectar a la visió i a la seva qualitat de vida. I com es cuiden els ulls dels més petits? Ara us ho expliquem. 

Controls oftalmològics

El control mèdic és el més important per a detectar qualsevol problema visual en els infants. La visió es desenvolupa durant els primers 8 a 10 anys de vida, per això es recomana que els nens i nenes tinguin una avaluació de la seva visió quan entren a l’escola, al voltant dels 4 anys. Independentment de si presenta símptomes o no, és important fer la revisió, perquè si un infant mai ha vist bé no sap que allò no és lo normal i per tant tampoc ens ho dirà. 

Recordeu que els controls s’haurien de repetir una vegada a l’any a partir del primer.

 

nena a l'optometrista

Què podem fer a casa?

A part dels controls mèdics, podem afavorir una bona salut visual dels nostres fills i filles tenint en conta aquestes indicacions en el nostre dia a dia:  

  • Hidratació i alimentació adequades: Els vegetals com el bròquil, les pastanagues i els espinacs proveeixen de micronutrients i vitamines essencials per al funcionament de les cèl·lules encarregades de la visió. Aquí teniu algunes idees d’alimentació saludable pels infants.  

  • Espais de joc i d’estudi ben il·luminats: És molt important que els infants juguin i facin els deures en ambients ben il·luminats per evitar el cansanci de la vista. 

  • La TV ha d’estar a 2 o 3 metres: La distància recomanada per a la televisió és de 2 o 3 metres, tant per infants com per a persones adultes. Si la visió és normal, s’ha de poder veure bé des d’aquesta distancia. 

  • Controlar el temps d’ús de dispositius electrònics: Mòbils, tabletes i pantalles en general, poden causar moltes molèsties i problemes en la visió dels més petits, com us vam explicar en aquest article sobre el temps d’ús de les pantalles en els infants

 

nen a l'ordenador amb dos post it als ulls amb ulls dibuixats

 

Com cuidem la visió dels infants a l’estiu?

Tal com comentàvem al principi d’aquest article, cap de nosaltres aniria a passar un dia a la platja sense protecció solar, tant per als nens i nenes com pels adults. Cada vegada estem més conscienciats sobre els perills dels raigs ultraviolats i raigs UVA, i ja no reservem l’ús de la crema protectora només per la platja, sinó que ens la posem i la posem als nostres fills per protegir-los la pell també pel carrer i en qualsevol situació en que estiguin al sol. 

Els danys que pot produir la radiació UV als ulls dels infants (melanomes oculars, cataractes i fotoqueratitis), són acumulatius i irreversibles  perquè els ulls dels nens i nenes no estan encara completament desenvolupats per filtrar adequadament aquests raigs. 

Per aquest motiu, de la mateixa manera que nosaltres ens protegim els ulls amb ulleres de sol, hem  de protegir també els dels nostres fills i filles i acostumar-los a que les duguin des de ben petits, i no només a l’estiu o quan anem a la platja, les ulleres de sol s’han de fer servir tot l’any en qualsevol situació en que els ulls s’exposin als raigs solars. 

 

3 ulleres de sol a la sorra de la platja

 

Només amb ulleres de sol amb filtres UV podem protegir els ulls dels nens i nenes contra la radiació UV. Aquestes ulleres impedeixen que les radiacions perjudicials arribin a l’ull i redueixen la intensitat de les radiacions visibles per evitar l’enlluernament, aconseguint així una visió nítida i còmode. 

 

 

Detectar-ho aviat

Una mala salut visual en els infants els pot portar problemes greus a curt i llarg termini, per això és tant important cuidar-la i fer les revisions quan toca. 

Una mala visió va sovint lligada a problemes d’autoestima i autoconcepte, fracàs escolar o aïllament, i això condiciona el dia a dia a l’escola de molts infants. Molts no saben que han de dur ulleres o els fa vergonya dir que no hi veuen bé.

La majoria de vegades, els problemes visuals amb els que ens trobarem tindran fàcil solució, i resoldre’ls tindrà una gran repercussió en la vida dels nens i nenes. Quan es corregeix el problema visual la realitat del nen canvia completament. 

Els mestres poden ser els nostres grans aliats per detectar problemàtiques a l’escola, però també és important que estiguem atents a casa. Qualsevol comportament que observem en els nostres fills i filles com picor als ulls, mals de cap, no mantenir la distància recomanada de la televisió o acostar-se molt al llibre per llegir, poden ser senyals d’una mala salut visual

 

 

 

La salut visual forma part del dret a la salut de tots els infants.

Malauradament, molts infants en risc d’exclusió veuen vulnerat aquest dret per no tenir accés a una atenció visual adequada i gratuita. 

 

Ajuda’ns a continuar lluitant per garantir el respecte dels drets dels infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat social. 

 

 

NotíciaLa salut visual dels infants