Rassif: seguim protegint els drets dels infants i joves migrats

28/06/2023

 

El passat divendres 16 de juny vam presentar l’actualització de la continuïtat del projecte Rassif a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Va ser un any després de la presentació del projecte a la Facultat de Comunicació de la mateixa universitat. Els tres dies abans, l’equip vinculat al projecte del Marroc i de Catalunya, així com els i les joves, van participar en tallers i seminaris al voltant de la migració, interculturalitat, violències i discriminació. 

Rassif és un projecte que impulsem des de Tànger, Casablanca i Barcelona per millorar el treball en xarxa en la defensa dels drets dels infants i joves que migren sols des del Marroc, des d’un enfocament transnacional i basat en els drets humans. Va néixer l’any 2018 realitzant un diagnòstic inicial de la situació dels joves en procés migratori a Tànger i dels qui havien arribat a Barcelona. Aquest diagnòstic va permetre definir un model d’intervenció que actualment el Casal dels Infants desenvolupa amb l’Associació AIDA i les entitats locals AICEED (Tànger) i Bayti (Casablanca).

 

Assistents de la presentació del projecte Rassif.

 

Ampliació del projecte Rassif

 

Després de la introducció a la jornada de la mà d’en Jordi Balló, director del Departament de Comunicació de la UPF, i en Vicenç Margalef, director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Claire Trichot, directora del Casal dels Infants al Marroc, va procedir a presentar la continuïtat del projecte. Rassif treballa amb nois i noies menors que es troben en trànsit d’un procés migratori i en situació de carrer, així com amb les seves famílies.

Aquest any, 640 menors han estat atesos i 70 s’han retrobat amb la seva família. També, el projecte ha ampliat la seva acció a joves d’altres nacionalitats a part de la marroquina, i a les ciutats de Nador i Oujda, a part de Tànger i Casablanca. “Aquest projecte no tindria sentit sense la participació dels titulars de dret, és a dir, dels nois i noies. Hem d’abordar les intervencions des de la seva perspectiva”, afirmava. 

Un dels altres eixos d’acció de Rassif és en la incidència amb les administracions públiques i la sensibilització de la ciutadania. Així, aquest any s’ha firmat una convenció amb institucions públiques del Marroc que permeti activar polítiques públiques a favor de la protecció dels menors. Sobretot, els que es troben en situació de carrer i en mobilitat. També s’ha firmat un conveni amb el síndic de greuges de Catalunya, i han estat participant en mecanismes de les Nacions Unides. “Treballem per mobilitzar els actors. Sense resposta col·lectiva seguirem vulnerant els drets i seguirem constatant violències continuades cap als i les menors i joves”, afegia Trichot. 

 

Treball d’investgació amb la UPF

 

La jornada va continuar amb les presentacions dels estudis de José Sánchez-García i Celia Premat, investigadors del projecte Rassif del Departament de Comunicació de la UPF. Sánchez-García, en la seva presentació de “Joves magrebins: marginalització i mobilitat”, va recalcar la idea del mar Mediterrani com “un mar de comunicació, no mar de frontera” i el paper de Rassif per intentar unir les dues ribes “perquè les persones dels dos costats tinguin els mateixos drets”. Premat, presentant l’estudi “Emancipació, discriminacions i violències de les migracions juvenils”, va assenyalar els mecanismes de violència, deshumanització, invisibilitat i assignació d’etiquetes dels processos migratoris. Aquests sovint poden acabar definint les històries de vida dels qui migren, així com el paper crucial de les famílies en aquests processos.

 

El grup motor dels i les joves i equip educatiu

 

Seguidament, es va donar veu als protagonistes del projecte: els i les mateixes joves. Fa un any, va començar un projecte metodològic amb la participació dels i les joves de Rassif -sis de Barcelona i sis del Marroc. Cada un s’emparellava amb un educador o educadora, i un cop al mes es reunien virtualment per treballar i coinvestigar temes relacionats amb la migració. Ho feien a través de diferents eines, com fotografies, vídeos, entrevistes, cartografies, mapes de dolor i violència, històries de vida i debats. “M’ha agradat molt participar en el grup motor perquè m’ha donat la possibilitat d’opinar i perquè la meva experiència serveixi per millorar la situació de les noves generacions”, va declarar l’Abdel, participant de Rassif a Barcelona. 

 

Joves i educadors participen a una taula rodona a la Facultat de Comunicació de la UPF.

 

Una taula rodona entorn de la joventut, els drets humans i els sistemes de protecció va tancar la jornada. Amb les intervencions de la secretaria d’infància, adolescència i joventut de la Generalitat de Catalunya, la Núria Valls, l’adjunta d’infància del síndic de greuges de Catalunya, Aida C. Rodríguez, i la directora general del Casal dels Infants, Rosa Balaguer, es va parlar dels reptes pendents, de com disminuir les violències i com millorar una resposta col·lectiva. “Un repte important i no aconseguit és superar la mirada estàtica de cada país. És imprescindible teixir col·laboracions i bastir ponts per la defensa dels drets humans del jovent”, va concloure Balaguer.

 

Tres dies de tallers, xerrades i activitats

 

La jornada del divendres va tancar una setmana amb tres dies de tallers, xerrades i activitats on van participar joves, equip del Marroc, equip de Barcelona i de la UPF. Es van compartir reflexions i experiències al voltant dels drets dels i les joves migrades i les violències que pateixen. El dimarts van reflexionar sobre la inclusió o discriminació entorn del gènere i la interculturalitat; el dimecres es van centrar en els drets humans, la participació i la ciutadania; i el dijous van visitar l’exposició “De Gangland a Transgang” i van compartir un cine fòrum sobre joves i discriminació.

NotíciaRassif: seguim protegint els drets dels infants i joves migrats