Un 2023 d’aniversaris al Casal dels Infants

27/12/2023

El 2023 està a punt d’acabar, i al Casal dels Infants ja ens estem preparant per encarar l’any nou, amb nous reptes i alguns de pendents. Volem seguir treballant per disminuir les situacions de risc en infants i joves, i per oferir acompanyament i suport a les famílies en situació de vulnerabilitat i vetllar pels seus drets, a través dels més de 50 serveis socioeducatius que tenim al Raval, a Badalona, Santa Coloma, Besòs i La Mina, i Salt (Girona).

Aquest any 2023 al Casal dels Infants destaquem el nostre 45è aniversari. L’octubre de 1978, el Casal dels Infants del Districte Cinquè, com s’anomenava abans els barri del Raval, va començar les seves activitats. D’aquí, en surt l’origen de l’actual Associació Casal dels Infants per a l’Acció Social als Barris. 

De la resta de l’any, també volem repassar i destacar què hem fet, què hem aconseguit, i posar el focus en les persones i les històries que han marcat el 2023. Ajuda’ns a seguir fent-ho possible un any més

 

L’any 2023 al Casal dels Infants

“Després d’haver fet moltes entrevistes, sento que ningú em vol ajudar”: reflexions dels joves davant d’un present i futur incert

 

Per als i les joves, que es troben en l’impàs entre l’adolescència i l’adultesa, enter l’escola i el món laboral, les crisis econòmiques i l’escàs temps de recuperació han generat un moment especialment difícil per trobar oportunitats formatives i laborals que els permetin emancipar-se i començar una nova etapa vital com a joves adults. Vam parlar amb l’Ayesha, l’Imane, en Nendeep i en Pol, del Casal Jove del Casal dels Infants de Santa Coloma, per escoltar les seves opinions i reflexions sobre l’actualitat i les oportunitats de futur.

 

Disfresses per desconstruir els rols de gènere al Carnaval de La Mina

Noia maquilla a un nen pel Carnestoltes de La Mina.

Aquest any va tornar el Carnestoltes al barri de La Mina. Infants i joves del Casal dels Infants Besòs-La Mina van participar juntament amb altres entitats del barri a la rua tradicional de la festa pagana. La temàtica d’aquest any posava en valor la lectura i la cultura popular, alhora que incloïa l’esperit crític en la desconstrucció dels rols de gènere i els mites de l’amor romàntic, tan perpetuats en els contes tradicionals.

 

Un espai d’escalf en un entorn hostil: l’acollida de joves nouvinguts al Casal

El Servei d’Acollida del Casal dels Infants del barri del Raval és un servei que, a part de les classes de castellà de dilluns a divendres, ofereix a joves nouvinguts, sense xarxa de suport i residència regular un espai segur i de confiança, on compten amb el suport i el caliu de l’equip educatiu i les persones voluntàries per millorar en l’idioma, rebre ajuda amb els tràmits per regular la seva situació i fer xarxa. Al febrer els vam acompanyar a una visita al Museu Marítim de Barcelona. 

 

Reclamem polítiques per garantir els drets dels infants en risc d’exclusió social a la Comissió de la Infància del Parlament 

Rosa Balaguer en la compareixença al Parlament de Catalunya.

La directora general del Casal dels Infants, Rosa Balaguer, va comparèixer el 14 de març en la Comissió de la Infància del Parlament de Catalunya per explicar el nostre posicionament institucional d’incidència política. El document recull la nostra anàlisi com a entitat de la situació dels infants, joves i famílies en risc d’exclusió social a Catalunya i propostes de mesures per garantir els seus drets.

 

Foment de la lectura: practicar el català, compartir el gaudi de llegir

 

El programa Foment de la lectura, creat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana l’any 2017, té l’objectiu d’apropar contes i llibres a infants i famílies en risc d’exclusió social, i així fomentar l’hàbit lector i el domini de la llengua catalana en adults que majoritàriament són migrats i infants que no acostumen a tenir llibres a casa. Vam anar al Casal dels Infants de Salt per estar una tarda amb les participants i la Judit Pla, escriptora sòcia de l’AELC.

 

La pujada a Montserrat fa 30 anys!

Pujada a Montserrat

La pujada a peu a Montserrat ja és tradició al Casal dels Infants, i aquest any va ser el 30è que joves, equip educatiu i persones voluntàries ho van aconseguir! Ni la nit ni la pluja va aturar a les més de 80 persones que van caminar des de la Floresta fins a Montserrat. És una oportunitat per als joves per enfrontar-se a un repte tant individual com col·lectiu, i superar-lo juntes.

 

“Els meus alumnes diuen: «Si la professora és marroquina i ha arribat fins aquí amb el català i el castellà, per què no jo?»”

 

L’Aula de Llengües és el servei del Casal dels Infants de Badalona que ofereix classes de català i castellà als veïns i veïnes de la ciutat. La Nawal, originària del Marroc, n’és la professora i tot un referent per als seus alumnes.

 

Començar de zero al Casal dels Infants

 

Vincles és el servei maternoinfantil per a mares i infants dels 0 als 3 anys, on busquem enfortir els vincles de les mares amb els seus fills i filles, els de les mares entre elles, i els de la família i amb la comunitat i el barri. L’etapa 0-3 és clau en el desenvolupament dels infants, i garantir-los estímuls d’aprenentatge contribueix a reduir les desigualtats. Ens ho explica la Laura, educadora de Vincles del Casal dels Infants de Badalona, i la Raquel, participant i mare de la Génesis.

 

NotíciaUn 2023 d’aniversaris al Casal dels Infants