Dotze històries per repassar l’any al Casal dels Infants

29/12/2021

L’any 2021 ha tornat a estar marcat per la crisi sanitària i la pandèmia de la Covid-19. La crisi ha ampliat les desigualtats socials que existien abans de l’emergència, i que afecten nombroses famílies de casa nostra. Des del Casal volem seguir treballant per disminuir les situacions de risc en infants i joves, i per oferir acompanyament i suport a les famílies en situació de vulnerabilitat i vetllar pels seus drets. A punt d’entrar al 2022, fem un repàs de l’any que deixem enrere en 12 històries:

 1. Pobresa energètica: el testimoni de la Vanesa

Vanessa, Testimoni de pobresa energètica

La Vanesa Pons és participant del Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet, com també ho són els seus tres fills. Tot i treballar, amb prou feines els ingressos de la família els permeten cobrir necessitats bàsiques com pagar el lloguer o comprar menjar, com va explicar a l’entrevista que li van fer a “El matí de Catalunya Ràdio”. Les limitacions que han d’afrontar en el dia a dia la Vanesa i la seva família són un exemple de la pobresa energètica que afecta moltes llars.

 1. En Moha, la Sonia i la Sara Daniela i la reforma del Reglament d’Estrangeria 

El passat novembre, el Consell de Ministres va acceptar la reforma del Reglament d’Estrangeria que rebaixava els requisits per renovar el permís de residència i donar l’autorització de treball a joves estrangers extutelats, com el Moha i la Sonia, joves participants del Servei de Transició a l’Autonomia del Casal. Però, per persones com la Sara Daniela, participant del Casal dels Infants de Badalona, que és menor, estrangera però no tutelada, els problemes per aconseguir el permís de resdiència perduren.

 1. L’Aliyah i la programació i muntatge de robots 

L’Aliyah, de 10 anys, va participar durant el mes d’octubre en el taller de programació i muntatge de robots a l’Espai Tecnològic Comunitari del Raval. L’Aliyah i 11 companys i companyes més, d’entre 6 i 12 anys, van tenir l’oportunitat d’adquirir coneixements sobre computació bàsica mentre muntaven els seus propis cotxes teledirigits amb material reciclat.

 1. Reforç educatiu i esportiu a noies de Salt amb col·laboració amb Frodeno Fund

salt

Durant aquest primer trimestre, un grup de 15 noies del Casal dels Infants de Salt, d’entre 12 i 16 anys, van començar a participar en una nova activitat, basada a combinar el reforç escolar i activitats socioeducatives amb l’activitat física en bicicleta, i a promoure entre elles un espai on empoderar-se i treballar el seu rol en la societat. 

 1. L’Enya i el Teatre Lliure

L’Enya Batista, de 20 anys, participa en el servei de formació i inserció laboral a dDones, al Casal dels Infants de Besòs i La Mina. Després de dies i setmanes buscant feina, un curs de comerç del programa de formació li va obrir les portes a treballar com a acomodadora al Teatre Lliure de Montjuïc, on continua treballant avui dia. 

 1. Dinar juntes al RAI-ESO

El programa Reforç de l’Alimentació en la Infància (RAI-ESO) és una iniciativa present a Salt i Santa Coloma de Gramenet. Molts instituts no ofereixen servei de menjador, vulnerant així el dret a l’alimentació de molts infants. Amb aquest programa, garantim l’àpat del dinar i un espai socioeducatiu de migdia a nois i noies que no hi tenen en accés. Ens ho expliquen els nois i noies de l’Institut Terra Roja de Santa Coloma, en un vídeo fet per ells mateixos.

 1. Cinc històries creades per nens i nenes del Casal dels Infants i publicades per l’Editorial Stenella

“Un conte, una il·lusió” és el llibre que recull cinc històries pensades, escrites i il·lustrades per nens i nenes, d’entre 8 i 10 anys, del Casal dels Infants al barri del Raval. El projecte va donar l’oportunitat a aquests infants d’expressar-se a través de l’escriptura, ajudar-se entre ells, fer-se preguntes i créixer, gràcies a la lectura i l’escriptura.

 1. La Martina i l’accés a l’educació infantil

La Martina Mounir és mare soltera i, tot i tenir ganes de treballar, no pot perquè ha de cuidar del seu fill, en Marcelio. No pot pagar una escola bressol, com moltes altres famílies en situació de vulnerabilitat. En canvi, participa a Vincles de Santa Coloma, un servei maternoinfantil del Casal que ofereix un espai educatiu a infants de 0 a 3 anys, incloent-hi les seves mares, per trobar un espai de suport mutu i assessorament en el procés de criança. 

 1. Sortida en grup a Montserrat

​​​​​​​

sortida montserrat en grup

El mes de maig va tenir lloc la 27a sortida en grup del Casal dels Infants per anar a peu fins a Montserrat. Uns 70 infants, adolescents i joves van venir a l’excursió, que celebrem cada any, i reforça el treball en equip, la solidaritat de grup i el respecte per la natura. 

 1. Joves amb veu a través de l’art

L’expressió artística ha estat molt present entre els joves del Casal aquest any. Per una banda, el grup de teatre fòrum del Casal Jove la Betsaida, de Badalona, va dur a terme una obra de teatre participativa, “No soy racista, pero…”, on el públic proposava canvis en els personatges i en el desenllaç. Per l’altra, 12 nois i noies del Centre Obert d’Adolescents del barri del Raval van muntar una exposició de fotografies analògiques fetes per ells i elles. La fotografia va servir com a eina d’autorrepresentació del barri, de reflexió al voltant de la identitat i de trencament d’estereotips. 

 1. La resiliència en temps de pandèmia: la història d’en Jonatan 

Abans de la pandèmia, en Jonatan treballava com a cap de cuina en un restaurant, però en no tenir papers, quan va arribar el confinament es va quedar sense feina. Per primer cop, ell i la seva família, amb una filla de 2 anys, van haver de recórrer als serveis socials. Aquests el van portar a la formació en Assistent Personal, la qual ofereix, juntament amb altres entitats, el Casal dels Infants. El programa, amb el nom de “Superant barreres”, va formar 15 joves en ajuda i assistència de persones amb diversitat funcional. 

 1. L’Imane i la Jaime i la seva participació en el documental “Perifèria”

L’Imane i la Jaime tenen 19 anys i fa temps que participen al Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet. Les dues van aparèixer a “Perifèria”, un documental sobre les lluites veïnals dels anys 60, amb una mirada al present de la ciutat i els seus habitants. L’Imane i la Jaime també reflexionen sobre el rol que el jovent té a la ciutat. 

Fes possible que seguim fes costat a adolescents i joves en situació de vulnerabilitat

Fes voluntariat. Informa-te’n aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaDotze històries per repassar l’any al Casal dels Infants